Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιωαννης κασουλιδης υπουργος εξωτερικων

Η Τουρκία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την περίοδο πολιτικής μετάβασης σε Κύπρο και Ελλάδα επιχειρώντας την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και τη δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Τη θέση αυτή, διατυπώνει ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε επιστολή τεσσάρων σελίδων που απευθύνει προς τη διπλωματική υπηρεσία υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες αποτροπής των ενεργειών της Τουρκίας θα πρέπει να συνεχιστούν με την ίδια ένταση και το ίδιο σθένος παραπέμποντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν και στο πρόσφατο παράδειγμα της Γκάμπιας, ο Αντιπρόεδρος της οποίας επισκέφθηκε το ψευδοκράτος και συζήτησε με τον Ερσίν Τατάρ ζητήματα συνεργασίας.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρεται στα διαβήματα της Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι διαπιστώνεται ότι η άσκηση πιέσεων απέδωσε σε ότι αφορά τον περιορισμό του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίτ Χαν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας καθώς και αναφορικά με την αναστολή των τουρκικών μεθοδεύσεων για άνοιγμα της περιοχής του Αγίου Μέμνωνα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Υπουργός Εξωτερικών, ούτε επιχαίρουμε ούτε εφησυχάζουμε για τις όποιες ενδεχομένως προσωρινές αναβολές των τουρκικών σχεδιασμών, ζητώντας από τη διπλωματική υπηρεσία να συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς τις προσπάθειες της.

Σε ότι αφορά την τουρκική αξίωση για υπογραφή συμφωνίας στρατιωτικού καθεστώτος, τη γνωστή SOFA μεταξύ Ηνωμένων Εθνών και ψευδοκράτους, ο Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η Λευκωσία δεν θα αποδεχθεί ούτε μια θεσμική σχέση αλλά ούτε και την υπογραφή ενός μνημονίου.

Ο κ. Κασουλίδης σημειώνει ότι σύντομα η Λευκωσία, θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, καθώς όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, ο Κόλιν Στιούαρτ δρομολογεί την σύναψη ενός επιχειρησιακού άτυπου εγγράφου προκειμένου να ικανοποιήσει σε σημαντικό βαθμό τις τουρκικές θέσεις. 

Στην επιστολή του ο Υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε και στις πρόσφατες επαφές με τους ομολόγους του, Υπουργούς Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν και Καζακστάν. 

Ο κ. Κασουλίδης υποστηρίζει ότι κατά τις συναντήσεις επιβεβαιώθηκε το αφήγημα της Λευκωσίας ότι σε σχέση με την προσπάθεια της Τουρκίας, να επιβάλει την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τα τουρκόφωνα κράτη, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο της.