Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αναστασιάδης 1

Δεν είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε να προβάλλει ισχυρισμούς που εμφανίζουν τον Πρόεδρο ως εμπλεκόμενο σε πράξεις διαφθοράς ή ακόμα και ποινικά κολάσιμες και να μην εξετάζεται το θέμα από τις καθ’ ύλην αρμόδιες Αρχές, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Είχε προηγηθεί η επιστολή του προς την Αρχής κατά της Διαφθοράς για αυτεπάγγελτη εξέταση των ισχυρισμών που περιλαμβάνονται στα βιβλία του Μακάριου Δρουσιώτη.

Στην επιστολή του προς τον Επίτροπο Διαφάνειας, επικεφαλής της Αρχής κατά της Διαφθοράς, κ. Χάρη Πογιατζή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε όπως η Αρχή διερευνήσει αυτεπάγγελτα και κατά προτεραιότητα τους ισχυρισμούς κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας που περιλαμβάνονται στα βιβλία του Μακάριου Δρουσιώτη με τίτλο, «Η Συμμορία», «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά» και «Κράτος Μαφία».

Αμέσως μετά το πέρας των ερευνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί την Αρχή να δημοσιοποιήσει τα πορίσματα της.

Τι είπε για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων Κύπρου, στα Λεύκαρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για την αυριανή σύσκεψη του για θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και για το θέμα των Κεντρικών Φυλακών, είπε ότι «είναι ένα θέμα που (φαίνεται πως) αποτέλεσε και αποτελεί στον δημόσιο διάλογο ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα. Θεώρησα ότι υπό τις συνθήκες, όπως διαμορφώνονται, και για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας, όπως μέχρι σήμερα, είτε του Τμήματος Φυλακών είτε της συνεργασίας μεταξύ διαφόρων θεσμών, θα έπρεπε να γίνει μια σύσκεψη, να αντιμετωπιστούν τα υφιστάμενα προβλήματα, να αρθούν οι όποιες παρερμηνείες ή παρεξηγήσεις, έτσι ώστε το κράτος να λειτουργεί ομαλά όπως μέχρι πρότινος λειτουργούσε».

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως με το αποτέλεσμα δεν θα υπάρχει η σύγκρουση, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν βλέπω λόγους γιατί να υπάρχει σύγκρουση, όλοι ενδιαφέρονται για το καλύτερο δυνατό, για αντιμετώπιση προβλημάτων που η χώρα αντιμετωπίζει».

Σε ερώτηση για το θέμα της Αρχής κατά της Διαφθοράς, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχω ήδη στείλει επιστολή δια της οποίας, επικαλούμενος τα άρθρα που προβλέπει ο νόμος για την ίδρυση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, πως επιβάλλεται αυτεπαγγέλτως, πλέον, να εμπλακεί διότι δεν είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε να προβάλλει ισχυρισμούς που εμφανίζουν τον Πρόεδρο ως εμπλεκόμενο σε πράξεις διαφθοράς ή ακόμα και ποινικά κολάσιμες και να παραμένουν αδιάφορες  - δεν διαπίστωσα κάτι ανάλογο προς Θεού - οι καθ’ ύλην αρμόδιες Αρχές, όπως ορίζει ακριβώς ο περί ίδρυσης της Αρχής, τα άρθρα 6, 7 κλπ, για να μην αναφερθώ σε νομικά θέματα. Και μάλιστα η πρόσκληση και πρόκληση είναι να δημοσιοποιηθεί το όποιο αποτέλεσμα των ερευνών».

Κληθείς να πει πόσο τον ενοχλεί που ένας στενός του συνεργάτης στο Κυπριακό προέβη σε αυτή την ενέργεια, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν με ενοχλεί το τι έπραξε ο κ. Μαυρογιάννης. Δεν είπε ότι καταγγέλλει, είπε αυτό που είπα και εγώ, ότι δηλαδή, αυτεπάγγελτα θα έπρεπε να διερευνηθεί. Εάν κρίνω κάπου το σφάλμα είναι ότι ένας έμπειρος διπλωμάτης, όταν βρίσκεται ο Πρόεδρος σε μια σημαντική αποστολή στο εξωτερικό, δεν δημιουργεί προβλήματα που μπορεί να μειώσουν τη σημασία της επίσκεψης, με την έννοια δηλαδή να υποσκάψει την προσπάθεια του Προέδρου στο εξωτερικό. Τίποτα πέραν τούτου».

Σε ερώτηση τι συζητήθηκε κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο Πρόεδρος είπε ότι «συζητήθηκαν τα διάφορα θέματα που αφορούν τη νομιμότητα νομοσχεδίων, την αναπομπή, την αναφορά κ.ο.κ. Όπως καλά γνωρίζετε, υπάρχει το θέμα της αναστολής των πλειστηριασμών, αλλά και άλλα θέματα τα οποία έπρεπε να μελετηθούν, προκειμένου να ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις από πλευράς Προέδρου. Τίποτα μα τίποτα από τη χθεσινή διάσκεψη δεν είχε σχέση με τα προβλήματα πουν έχουν δημιουργηθεί και θα αντιμετωπιστούν αύριο». 

Δείτε το βίντεο των δηλώσεών του: