Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μαυρογιάννης Αναστασιάδης Χριστοδουλίδης

Με εκατέρωθεν καρφιά και υπαινιγμούς, συνεχίστηκε και σήμερα η σύγκρουση μεταξύ του Προεδρικού, από τη μια, και του εκλογικού επιτελείου του Ανδρέα Μαυρογιάννη, από την άλλη, με αφορμή την επιστολή του τέως Διαπραγματευτή προς την Αρχή κατά της Διαφθοράς, με αίτημα να διερευνηθούν αναφορές που διατυπώνονται σε βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη, για ενδεχόμενη σχέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με Ρώσο ολιγάρχη τον οποίο και κατονομάζει.


Για προφανή προσπάθεια αποκομιδής προεκλογικού οφέλους έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.


«Εκφράζουμε ικανοποίηση γιατί αυτή η καταγγελία θα δώσει την ευκαιρία στην Αρχή να διερευνήσει τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς και τα ψεύδη ενός συγγραφέα, αναμένουμε να ολοκληρωθεί η διερεύνηση και να έχουμε ενώπιον μας τα συμπεράσματά της αρχής για να αποκαλυφθεί η αλήθεια», σημείωσε ο κ. Πελεκάνος. 

Προηγήθηκε χθες αργά το απόγευμα, μέσω ανακοίνωση της προεδρίας η σκληρή απάντηση του προέδρου Νίκου Αναστασάδη προς τον πρώην στενό συνεργάτη του. 

«Δεν προτίθεται να σχολιάσει ούτε το περιεχόμενο ούτε τις ετεροχρονισμένες ευαισθησίες του εν λόγω κυρίου.. [...]», ανέφερε η Προεδρίας της Δημοκρατίας. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιφυλάσσει πλήρως τα νομικά δικαιώματα του να κινηθεί δικαστικώς εναντίον των όσων προέβαλαν, προβάλλουν ή υιοθετούν ανάλογους συκοφαντικούς ισχυρισμούς.

Οι ασκούντες εξουσία πρέπει να φαίνονται και να είναι έντιμοι υπηρέτες του λαού, απάντησε με ανακοίνωση το επιτελείο του κ. Μαυρογιάννη, σχολιάζοντας και την πρώτη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην καταγγελία, χθες βράδυ μετά την άφιξή του στο Βερολίνο.

 «Θεωρήσαμε χρέος μας να πούμε τη θέση μας, καθώς κανένας θεσμός δεν ευαισθητοποιήθηκε σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα καταγγελιών που εκ πρώτης όψεως, τουλάχιστον, φαίνονται τεκμηριωμένες. Είναι εκ των ων ουκ άνευ σε παρόμοιες περιστάσεις, να υπάρχει πλήρης διερεύνηση χωρίς να προκαταλαμβάνουμε το αποτέλεσμα και χωρίς να παραβιάζουμε το τεκμήριο αθωότητας», επισήμανε το Εκλογικό Επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη. 

Την ενέργεια του Ανδρέα Μαυρογιάννη επικρότησε και ο εκ των ανθυποψηφίων του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης.

 «Δυστυχώς, η Αρχή, έτσι όπως έχει ψηφιστεί η νομοθεσία της, δεν έχει δόντια για να κάνει ποινική έρευνα. Υπενθυμίζω ότι το πόρισμα της Επιτροπής  Νικολάτου (2021) και η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή (2022) έχουν καταδείξει με στοιχεία και τεκμήρια την εκτεταμένη διαφθορά και τη σύγκρουση συμφέροντος του Προέδρου και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα έναντι Πολιτογραφήσεων», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.

«Ιδιόμορφη καταγγελία»


Σε παρέμβαση στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο Επίτροπος Διαφάνειας Χάρης Πογιατζής, χαρακτήρισε ιδιόμορφή την επιστολή του Ανδρέα Μαυρογιάννη, με την οποία ζητά διερεύνηση αναφορών που διατυπώνει στο βιβλίο του ο Μακάριος Δρουσιώτης.

«Υπό την έννοια ότι ο κ. Μαυρογιάννης καταγγέλλει τους ισχυρισμούς κάποιου τρίτου προσώπου του συγγραφέα του συγκεκριμένου βιβλίου και αν θα υπάρξει έρευνα θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με το άτομο που προβάλλει τους ισχυρισμούς. Η άλλη ιδιομορφία πρόκειται για ένα ολόκληρο βιβλίο εκατοντάδων με πολλούς ισχυρισμούς τους οποίους πρέπει να δούμε και να δούμε τις θέσεις του κ. Μαυρογιάννη σε αυτά τα θέματα.», υπογράμμισε ο κ. Πογιατζής. 

Την ερχόμενη εβδομάδα και κατόπιν αιτήματος του Ανδρέα Μαυρογιάννη  αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του με τα μέλη της Αρχής κατά της Διαφθοράς.