Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τουρκία Κούρδοι

Ψήφισμα με το οποίο κατατάσσει την Ρωσία στις χώρες που ασκούν τρομοκρατία, υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα με δεύτερο ψήφισμα το Σώμα, καλεί να κράτη μέλη να μην αναγνωρίζουν διαβατήρια που εκδίδονται από τις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας.

Παράλληλα πήρε θέση και για τις επιθέσεις της Τουρκίας κατά των Κούρδων, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ωστόσο ως νερόβραστη. Στο Σώμα έγινε μια συζήτηση για την επίθεση της Τουρκίας στην Συρία, με μάλλον απογοητευτικό αποτέλεσμα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δια των εισηγητών του αρκείται να εκφράσει με μια γραπτή δήλωση «ανησυχία», καλώντας τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να μην κλιμακωθεί η ένταση, ενώ αναγνωρίζει το δικαίωμα της Τουρκίας για αυτοάμυνα.

«Χώρα που ασκεί τρομοκρατία»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που τοποθετεί την Ρωσία μεταξύ των κρατών τα οποία χρηματοδοτούν την τρομοκρατία. Στο πλαίσιο μάλιστα του εν λόγω ψηφίσματος η Ευρωβουλή καλεί την Κομισιόν να δημιουργήσει μια λίστα με κράτη, τα οποία προωθούν, όπως λέει, την τρομοκρατία, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας, διακόπτωντας μάλιστα τις διπλωματικές σχέσεις με την Μόσχα.

Το ψήφισμα ζητά ακόμα το κλείσιμο όλων των ρωσικών πολιτιστικών ινστιτούτων και επιστημονικών οργανισμών που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή επικράτεια, και προωθούν όπως λέει την ρωσική προπαγάνδα.

Την ίδια ώρα ευρωβουλευτές που δεν ψήφισαν υπερ του ψηφίσματος, βρήκαν στις πόρτες των γραφειών τους θυροκολλημένη μια φωτογραφία του Πούτιν, μια κόκκινη παλάμη, και την αναφορά ότι με την ψήφο τους στηρίζουν την τρομοκρατία του Ρώσου προέδρου.

Μεταξύ των ευρωβουλευτών που βρήκαν αυτή την αφίσα, ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της ευρωπαϊκής Αριστεράς, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Στην γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι τάχθηκε τόσο δημόσια, όσο και με την ψήφο του στο Ευρωκοινοβούλιο, ανοικτά κατά του επεκτατικού πολέμου του Ρώσου προέδρου ενάντια στην Ουκρανία. Η τιμωρία, όμως,  ολόκληρου του ρωσικού λαού και πολιτισμού, όπως και η πολιτική τάση που παρατηρείται για ένταση της ρήξης με το ρωσικό λαό, μόνο σε κλιμάκωση της κρίσης θα οδηγήσει.

Ψήφισμα περί διαβατηρίων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την συμφωνία με το Συμβούλιο, δηλαδή με τα κράτη-μέλη, ώστε να μην γίνονται αποδεκτά τα διαβατήρια που εκδίδει η Ρωσία στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, και τις λεγόμενες αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας.

Την ίδια ώρα ενέκρινε δάνειο 18 δις. ευρώ στην Ουκρανία με προνομιακούς όρους, πέραν βεβαίως της οικονομικής και αμυντικής βοήθειας που λαμβάνει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.