Τηλεόραση Ραδιόφωνο
επιτροπος προεδριας φωτης φωτιου

Για «αδελφικές σχέσεις» μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αρμενίας έκανε λόγο ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διασποράς της Αρμενίας, που πραγματοποιείται στο Ερεβάν, ενώ μίλησε και για νέους τομείς συνεργασίας που διερευνώνται.

«Η τριμερής συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Αρμενίας είναι η αντανάκλαση των μακροχρόνιων και αδελφικών σχέσεων των χωρών μας. Τα απτά αποτελέσματα της συνεργασίας μας, εξυπηρετούν πάντα τους λαούς των χωρών μας και μας ενθαρρύνουν να αναζητήσουμε περαιτέρω κοινό σχεδιασμό, δράσεις και στρατηγικές», τόνισε ο κ. Φωτίου.

Είπε επίσης ότι «όλοι μας εκτιμούμε θερμά την εξελισσόμενη πολιτική συνεργασία» και τους «αμοιβαία επωφελείς δεσμούς» μεταξύ των τριών χωρών.

«Ενώ η προηγούμενη κληρονομιά των Αρμενίων της Κύπρου είναι ο καλύτερος πρεσβευτής των σχέσεων Κύπρου-Αρμενίας, αυτή τη στιγμή επιδιώκουμε να συμπληρώσουμε αυτή την κληρονομιά διερευνώντας νέους τομείς συνεργασίας», είπε ο Επίτροπος Προεδρίας, προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει περίπου 4.000 Αρμένιους, οι οποίοι αποτελούν «αναπόσπαστο μέρος» της κοινωνίας της.

«Η οργανωμένη διασπορά των χωρών μας έχει αποδείξει στο παρελθόν πόσο ισχυρή και επιδραστική μπορεί να είναι. Η ενέργεια, τα μέσα και το όραμά τους θα μπορούσαν να γίνουν ισχυρά πλεονεκτήματα για τις αντίστοιχες πατρίδες τους», επεσήμανε ο κ. Φωτίου.

Πρόσθεσε επίσης ότι «στις 24 Ιουνίου υπογράψαμε στην Πάτρα Τριμερές Μνημόνιο Συνεννόησης για θέματα που σχετίζονται με τη Διασπορά», το οποίο «ενισχύει και εμβαθύνει περαιτέρω τη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Αρμενίας».

«Χθες, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μέσω της υλοποίησης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που αφορούν τη διασπορά, με έμφαση στη νεολαία, τις επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία», είπε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι τρεις πλευρές τόνισαν την ανάγκη να κάνουν έκκληση στις κοινότητες της Διασποράς στις διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο να συνεργαστούν μεταξύ τους».

Καταληκτικά, ο κ. Φωτίου τόνισε «τη σημασία της ενεργού συμμετοχής της ομογενειακής νεολαίας ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κοινής μας στρατηγικής».