Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αννίτα Δημητρίου

Πήγε στο Ζάγκρεμπ για την Κριμαία, όμως η έγνοια της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν να απαντήσει στην Κυπριακή με το που αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, στο Κυπριακό.

«Η Κύπρος, η οποία υπέστη εισβολή από την Τουρκία το 1974 και βιώνει ακόμα, μετά από 48 χρόνια τις συνέπειες της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της, γνωρίζει πολύ καλά πόσο τραυματική εμπειρία είναι ο πόλεμος και οι συνέπειές του. Επομένως, έχει έναν επιπρόσθετο λόγο να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της», ανέφερε η κ. Δημητρίου. 

Οι αναφορές της κυρίας Δημητρίου όπως ήταν αναμενόμενο δεν άρεσαν στην Τουρκική αντιπροσωπεία με τον βουλευτή, Αχμέτ Γιλντίζ, να προβάλλει τους γνωστούς τουρκικούς ισχυρισμούς κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Αυτό που έγινε στην Κύπρο δεν ήταν εισβολή. Το Κυπριακό και το Ουκρανικό είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Οι αναφορές στο Κυπριακό δεν αρμόζουν στην παρούσα Σύνοδο», είπε ο Τούρκος Βουλευτής Αχμέτ Γιλντιζ. 

Άμεση ήταν η απάντηση της Προέδρου της Βουλής, η οποία υπενθύμισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την επανέναρξη, το συντομότερο δυνατό, των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για να εισπράξει τη θετική ανταπόκριση των συνέδρων.

«Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εισβάλλει σε ένα κυρίαρχο κράτος και ότι στην Κύπρο εξακολουθούν να σταθμεύουν παράνομα σαράντα χιλιάδες τουρκικά κατοχικά στρατεύματα. Αν θέλουμε όλοι να εργαστούμε για την ειρήνη, καμία χώρα δεν πρέπει να ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο αυθαίρετα και όπως υπαγορεύουν τα συμφέροντά της», τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής. 

Το μπρα ντε φερ της Προέδρου της Βουλής με τον τούρκο βουλευτή έλαβε χώρα στην Πρώτη Κοινοβουλευτική Σύνοδο Κορυφής της Διεθνούς Πλατφόρμας για την Κριμαία στην παρουσία Προέδρων Κοινοβουλίων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών.

Η σύνοδος διεξήχθη κατόπιν πρόσκλησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κροατίας και Ουκρανίας, με σκοπό την εγκαθίδρυση και προώθηση της κοινοβουλευτικής διάστασης της Πλατφόρμας για την Κριμαία.

Εκπεφρασμένος στόχος της Πλατφόρμας η αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Χερσόνησο της Κριμαίας και την επαναφορά της υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.