Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Άφησε πίσω του τα νταηλίκια και φόρεσε προβιά αρνιού με το που πάτησε σε αμερικανικό έδαφος, ο Τούρκος Πρόεδρος, σε μια τελευταία προσπάθεια να πείσει τον Τζο Μπάιντεν να τον συναντήσει. 

Οι προσπάθειες της τουρκικής διπλωματίας μέχρι στιγμής έπεσαν στο κενό και αφού η επιλογή της επίσημης συνάντησης έφυγε από το τραπέζι, τώρα οι συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκλιπαρούν για ένα τετ α τετ έστω και στο πόδι με τον αμερικανό Πρόεδρο, είτε στους διαδρόμους του κτηρίου των Ηνωμένων Εθνών, είτε στη δεξίωση που θα παραθέσει την ερχόμενη Τετάρτη στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση, ο Τζο Μπάιντεν. 

Ενδεικτικός της μεταστροφής στην συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου, ο τόνος της ομιλίας του χθες βράδυ σε δείπνο της τουρκο-αμερικανικής Εθνικής Διοικούσας Επιτροπής και η εκτίμηση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην μπορούν να επιλύσουν Άγκυρα και Ουάσινγκτον. 

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν

Αν και έχουμε διαφορές σε κάποια ζητήματα που αφορούν την εθνική μας ασφάλεια, σε πολλά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα τηρούμε παρόμοιες στάσεις. Ελπίζουμε να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα έχουμε στις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αναπτύξουμε περαιτέρω την συνεργασία μας στη βάση των κοινών μας συμφερόντων 

Δεν παρέλειψε δε, να εκτοξεύσει πυρά κατά κύκλων και λόμπι στην Ουάσινγκτον που βάσει σχεδίου δηλητηριάζουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, αναφερόμενος σαφώς στην ομογένεια. 

Γιατί επιμένει;

Για τον Τούρκο Πρόεδρο μια συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας την δεδομένη στιγμή. Οι διπλωματικές επιτυχίες Κύπρου και Ελλάδος τις τελευταίες ημέρες και τα μηνύματα που έστειλε μέσω αυτών η Ουάσινγκτον στην  Άγκυρα, πληγώνουν περαιτέρω το ήδη λαβωμένο προφίλ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του εν μέσω προεκλογικής περιόδου μάλιστα και γκρεμίζουν την εικόνα του παγκόσμιου ηγέτη που θέλει να πλασάρει. 

Στη Δύση ωστόσο πλέον πληθαίνουν οι φωνές εναντίον του Τούρκου Προέδρου και της ωφελιμιστικής ακροβασίας του μεταξύ Δύσης και Ανατολής. 

Η συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στο πλευρό των ηγετών Ρωσίας, Κίνας, Λευκορωσίας και Ιράν προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στη Γερμανία, με πολιτικά κόμματα να θέτουν ακόμη και θέμα επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά της Άγκυρας.