Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εμπαργκο οπλα

Μια επιπλέον επιλογή για συνεργασία σε εξοπλιστικά προγράμματα, και μάλιστα από τις πλέον αξιόλογες με στρατιωτικούς όρους, έχει προσθέσει στην φαρέτρα της η Εθνική Φρουρά, μετά την ιστορική απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να άρουν πλήρως το εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η εξέλιξη σημειώνεται σε μια εξόχως σημαντική χρονική συγκυρία για την Εθνική Φρουρά, καθώς επιχειρείται, στη βάση ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που έχει ήδη εκπονηθεί, η αναβάθμισή της ισχύος της με νέα σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Η χθεσινή εξέλιξη ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την αξιολόγηση και την εκμετάλλευση, όπου είναι δυνατό, και της αμερικανικής εξοπλιστικής αγοράς από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κάτι το οποίο αφήνει ανοιχτό και ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, αναφερόμενος εκ νέου στη σημασία της απόφασης για την πλήρη άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων.

Θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα για να δούμε πώς και με ποιο τρόπο εμβαθύνουμε περαιτέρω αυτή τη συνεργασία, η οποία ήδη βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα

 

Η στροφή προς την Δύση για όπλα είναι πέραν από στρατηγική επιλογή και μονόδρομος, καθώς λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, προκύπτουν σοβαρά θέματα με την συντήρηση και αναβάθμιση των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Εθνική Φρουρά.

Για την άρση του εμπάργκο τοποθετήθηκε και ο εκ των πρωτεργατών, Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Πρέπει να ενισχύσουμε την ικανότητα της Κύπρου να αμύνεται εν μέσω της συνεχιζόμενης και παράνομης κατοχής του βορρά από την Τουρκία

 

Συνεχίζονται οι Αντιδράσεις

Στην Άγκυρα οι αντιδράσεις για την απόφαση της Ουάσινγκτον να άρει το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο συνεχίζονται.

Φουάτ Οκτάι - Αντιπρόεδρος της Τουρκίας

Η άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ για την ε/κ διοίκηση Νότιας Κύπρου είναι ατυχής και κοντόφθαλμη για την περιοχή. Η απόφαση αυτή, η οποία θα βλάψει την ειρήνη και θα καταστήσει μόνιμη τη μη λύση, πρέπει να ανατραπεί το συντομότερο δυνατό

 

Ο δε κατοχικός ηγέτης συνέχισε το παραλήρημά του σε εκπομπές της τουρκικής τηλεόρασης, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η Κύπρος μετατρέπεται σε αμερικανική βάση.

Με την παροχή οπλικών συστημάτων θα ενισχύσουν τους Ελληνοκυπρίους και είναι σαν να λένε στην Τουρκία: «Πρόσεξε, υπάρχουν τα οπλικά συστήματά μας στην Κύπρο». Θα προειδοποιήσουν την Τουρκία. Αυτό το γεγονός είναι ενοχλητικό. Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί την αρχή του τέλους και δεν ξέρω ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούνται με αυτούς τους εξοπλισμούς και τι επιδιώκουν

 

Παιχνίδια συνωμοσίας εναντίον της Τουρκίας με ιθύνοντα νου την Ουάσινγκτον βλέπει και ο τουρκικός Τύπος.

«Η λεγόμενη σύμμαχος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μας σκάβουν το λάκκο», γράφει η Yenicag, ενώ η Milliyet αναφέρεται στην αντίδραση ψευδοκράτους και ʼγκυρα στην αμερικανική απόφαση, που θα κάνει, όπως σημειώνει, πιο θρασείς τους Έλληνες. Για απόφαση που δεν θα φέρει λύση στο νησί αλλά θα βαθύνει την κρίση, γράφει και η τουρκική εφημερίδα ΑΚΙΤ.

Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν την ίδια ώρα ότι η απάντηση της Άγκυρας θα έρθει διά θαλάσσης και θεωρούν δεδομένο ότι το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν θα πλεύσει τον Οκτώβριο σε περιοχή εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.