Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ερντογάν Πούτιν

Στην Τουρκία θεωρούν τελειωμένη υπόθεση την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τουλάχιστον αυτό δηλώνουν επίσημα. 

Με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει πως

Δεν υπάρχουν προβλήματα σε πολιτικό ή τεχνικό επίπεδο για τα F-16. Δεν υπάρχει δηλαδή πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις. Μας έχει ειπωθεί ότι η παράδοσή τους στην Τουρκία είναι σημαντική και για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ 

Χωρίς την σύμφωνο γνώμη του Κογκρέσου ωστόσο, καμία εξέλιξη δεν μπορεί να επιτευχθεί και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Ταγίπ Ερντογάν, που έβαλε λυτούς και δεμένους να διευθετήσουν νέα συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για να του μεταφέρει την τουρκική θέση. Ή μας δίνετε τα αεροσκάφη ή θα στραφούμε σε άλλες αγορές. 

Οι φωνές που θεωρούν αδιανόητη την όποια συζήτηση για το ζήτημα πληθαίνουν πάντως στην αμερικανική πρωτεύουσα. Μεταξύ αυτών και ο Μάικλ Ρούμπιν, συνεργάτης γνωστού think tank. 

Η ιδέα ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία θα πείσει τον Ερντογάν να γίνει υπεύθυνος παίκτης στην παγκόσμια σκηνή, είναι στην καλύτερη περίπτωση αφελής. {…} Καθώς η Τουρκία μεταστρέφεται, είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει τα F-16 για να απειλήσει την Ελλάδα ή την Αρμενία παρά να υπερασπιστεί το ΝΑΤΟ ενάντια στους Ρώσους που είναι οικονομικοί εταίροι της

Οι οικονομικές συναλλαγές Άγκυρας και Μόσχας βρίσκονται πάντως στο μικροσκόπιο και της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών, με τους FT, να αναφέρουν ότι εντείνουν τις πιέσεις στην Τουρκία ώστε να ακολουθήσει τον δρόμο της Δύσης, υιοθετώντας τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ή τουλάχιστον να μην επιτρέψει ο τραπεζικός της τομέας να καταστεί κερκόπορτα για παράνομη χρηματοδότηση και παράκαμψη των κυρώσεων. 

Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθούν πάντως εκ νέου αύριο στο Ουζμπεκιστάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου θα συμμετάσχει κατόπιν ειδικής πρόσκλησης. Θα συζητήσουν τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και την ρωσοτουρκική συνεργασία, που ανθεί σε όλους τους τομείς.