Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Βλαντιμίρ Πούτιν

Συναντήσεις με πολλούς ξένους ηγέτες έχει στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου συμμετέχουν 14 αρχηγοί κρατών και συνολικά εκπρόσωποι 18 χωρών. Ο Ρώσος Πρόεδρος είχε ήδη νωρίτερα σήμερα συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του Ιμπραχήμ Ραϊσί και ακολούθως με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ενώ αύριο, Παρασκευή θα έχει μεταξύ άλλων συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, στη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν θα συζητηθούν η διμερής οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και διεθνή ζητήματα, όπως το Ουκρανικό και η συμφωνία για τα σιτηρά και τη διατροφική ασφάλεια, αλλά και η Συρία και η Υπερκαυκασία. Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των δύο ηγετών την φετινή χρονιά, ενώ έχουν συνομιλήσει τηλεφωνικά 11 φορές.

Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές Ρωσίας – Τουρκίας αυξήθηκαν το 2021 κατά 57%, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 είχαν νέα αύξηση ρεκόρ κατά 93,8%, καθώς όπως εκτιμάται η Τουρκία, που δεν εφαρμόζει ουδεμία κύρωση κατά της Ρωσίας, μετατρέπεται σε εμπορικό κόμβο για πολλές ρωσικές εταιρείες, οι οποίες de facto παρακάμπτουν τους περιορισμούς μέσω και του τουρκικού εδάφους.

Η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου χαρακτηρίζει την ενεργειακή συνεργασία των δύο πλευρών «στρατηγικού χαρακτήρα», καθώς «η Ρωσία παρέχει τη σταθερή τροφοδοσία της Τουρκίας με ενεργειακές πηγές, ειδικότερα μέσω των αγωγών φυσικού αερίου “Blue Stream” και “Turkish Stream” το 2021 μεταφέρθηκαν στην Τουρκική Δημοκρατία 26,75 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, ενώ συνεχίζεται η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού, με τον πρώτο αντιδραστήρα να σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, όταν θα εορτάζεται η 100ετία της Τουρκικής Δημοκρατίας». Κατά τη Μόσχα καταβάλλονται προσπάθειες για την ανάπτυξη της συνεργασίας σε τομείς όπως η αγροτική οικονομία, ο τραπεζικός-χρηματιστικός κλάδος, η συνεργασία στη βιομηχανία και ιδίως στις υψηλές τεχνολογίες, ο τουρισμός.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης ιδρύθηκε το 2001 και συμμετέχουν σε αυτόν οκτώ κράτη, Ινδία, Καζακστάν, Κίνα, Κιργκιστάν, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, Ρωσία και Τατζικιστάν, με το Ουζμπεκιστάν να έχει φέτος την προεδρία του και την Ινδία να ακολουθεί. Υπάρχουν τέσσερις χώρες – παρατηρητές (Αφγανιστάν, Ιράν, Λευκορωσία, Μογγολία) και 6 χώρες – εταίροι διαλόγου (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Καμπότζη, Νεπάλ, Σρι Λάνκα και Τουρκία).