Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θξ

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εις βάρος της Ελλάδας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τόνισε, ωστόσο, ότι η χώρα δεν θα ακολουθήσει το «μπαράζ σκληρών δηλώσεων» και παραμένει ανοικτή σε διάλογο με τη γείτονα, ακολουθώντας τον δρόμο της υπευθυνότητας.

«Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Εξαιρετικά προβληματική η διαρκής προκλητικότητα από το τουρκικό κατεστημένο. Πριν τις εκλογές τα κόμματα στην Τουρκία υπερθεματίζουν σε εθνικισμό, αλλά υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου. Θα δίνουμε όμως σαφείς απαντήσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

 «Η Τουρκία προκαλεί την ένταση και παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Δεν υπάρχει κανείς στο εξωτερικό που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία», επισήμανε, προσθέτοντας ότι παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα θα τηρήσει θέση υπευθυνότητας υπέρ του διαλόγου.

«Δεν ανατίναξα εγώ τις γέφυρες με την Τουρκία. Είμαι πάντα ανοιχτός να συναντήσω τον Ερντογάν. Εκείνος δεν θέλει. Αλλά τα έχω ξανακούσει αυτά. Και τελικά συναντηθήκαμε και θα συναντηθούμε και πάλι», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και στην επικείμενη πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην Πράγα, στις 6 Οκτωβρίου, όπου έχει προσκληθεί να μετάσχει και η Τουρκία. Όπως είπε, η Ελλάδα τηρεί θετική στάση απέναντι στη συμμετοχή της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη τουρκική συμμετοχή θα έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η συμμετοχή της Τουρκίας θα συνιστούσε «έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί η Τουρκία προσκαλείται από την ευρωπαϊκή κοινότητα στην οποία συμμετέχει η Κύπρος», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να θέσει η Ελλάδα ζήτημα κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα ασκεί κριτική στη στάση του «επιτήδειου ουδέτερου» που τηρεί το ΝΑΤΟ έναντι της Τουρκίας. Ωστόσο, εκτίμησε ότι διεθνώς παρατηρείται μια αλλαγή στάσης απέναντι στην Τουρκία. «Θυμίζω ότι οι αμερικανικές κυρώσεις προς την Τουρκία είχαν αποφασισθεί όταν η χώρα αποφάσισε να αποκτήσει τους S-400. Έχουμε υποχρέωση να μιλάμε με την Τουρκία, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε τη δύναμη των συμμάχων μας. Πρόσφατα ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε την Τουρκία για παρεμβάσεις στον αραβικό κόσμο. Πρέπει να αντιληφθεί τελικά η Τουρκία ότι πορεύεται σε δρόμο αδιέξοδο», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε δήλωση του κ. Ερνοτγάν ότι θα ήθελε έναν άλλο Πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι «για αυτό αποφασίζει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός».

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και στο ζήτημα του μεταναστευτικού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Κάνοντας λόγο για «εργαλειοποίηση» ανθρώπων, που, κατά τον ίδιο, «δεν είναι πραγματικοί πρόσφυγες», τόνισε ότι «η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση». «Όταν λέμε ότι φυλάμε τα σύνορα με αποτελεσματικότητα και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε», κατέληξε.