Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ελλαδα τουρκια ελληνοτουρκικα

Την ανάγκη άμεσης καταδίκης της συμπεριφοράς της Τουρκίας και τους κινδύνους αποσταθεροποίησης που σηματοδοτεί η υποτίμηση αυτής εμπρηστικής ρητορικής, υπογραμμίζει η Αθήνα στις δύο επιστολές που απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Ζοζέπ Μπορέλ και τον Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και στην επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο επιστολές του κ. Δένδια και η επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ, απεστάλησαν στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, κατόπιν πρόσφατων εμπρηστικών δηλώσεων του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν οι επιστολές της Ελλάδας προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει προβεί, κατά το τελευταίο διάστημα, σε εμπρηστικές αναφορές, κατά τη διάρκεια ομιλιών του για την 100ή επέτειο του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1919-1922.

Οι επιστολές παραπέμπουν σε συγκεκριμένα σημεία των ομιλιών του κ. Ερντογάν, όπου ο ίδιος δήλωσε ότι «ξαφνικά μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ» και ότι «ένα πράγμα έχουμε να πούμε στην Ελλάδα: Θυμήσου τη Σμύρνη». Παράλληλα, αναφέρονται στις δηλώσεις Ερντογάν ότι ο ελληνικός λαός είναι «εξίσου αχρείος» όσο ήταν το 1922, καθώς και στην ερώτηση που απηύθυνε ο ίδιος στο ακροατήριο, σε ομιλία του,  ρωτώντας «είμαστε έτοιμοι για την επίθεση του 2023;».

«Αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο μιλούν από μόνες τους. Είναι απρόκλητες, απαράδεκτες και προσβάλλουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό», αναφέρουν οι επιστολές της Ελλάδας.

«O ανοιχτά απειλητικός τους χαρακτήρας και τόνος είναι παραπάνω από προφανής, διαλύοντας έτσι κάθε αμφιβολία σχετικά με τον επιδιωκόμενο σκοπό τους, καθώς και κάθε ισχυρισμό ότι προορίζονται μόνο για εσωτερικούς λόγους ενόψει των επικείμενων εκλογών στη χώρα», προσθέτουν οι ελληνικές επιστολές.

Οι επιστολές αναφέρουν ότι αυτή η κλιμακούμενη επιθετική ρητορική του Προέδρου Ερντογάν, αλλά και άλλων υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων, συνιστούν την επίσημη θέση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, τα τελευταία δύο χρόνια. «Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο όπου οι διμερείς μας σχέσεις –και όχι με ευθύνη της Ελλάδας– διέρχονται σήμερα μία από τις χειρότερες περιόδους τους εδώ και χρόνια».

Παράλληλα, η Ελλάδα τονίζει ότι η επιθετική ρητορική της Τουρκίας συνοδεύεται και από την αύξηση των περιστατικών παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία χτίζει την αναθεωρητική της ατζέντα μέσω μιας προπαγάνδας, η οποία αμφισβητεί ολόκληρο το εδαφικό status quo όπως έχει διαμορφωθεί από Συνθήκες, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

«Επίσης, αυτές οι δηλώσεις, οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη πόλωση και γεμίζουν τον τουρκικό λαό με μίσος, εχθρότητα και περιφρόνηση απέναντι στους Έλληνες γείτονές τους, δυσχεραίνοντάς περαιτέρω την προοπτική μιας προσέγγισης», προσθέτουν οι επιστολές.

Οι επιστολές καλούν την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη σε άμεση καταδίκη της τουρκικής επιθετικής συμπεριφοράς. «Εάν αυτό δε γίνει έγκαιρα ή εάν υποτιμηθεί η σοβαρότητα του ζητήματος, κινδυνεύουμε να γίνουμε ξανά μάρτυρες μιας παρόμοιας κατάστασης με αυτή που διαδραματίζεται σε κάποιο άλλο σημείο της ηπείρου μας. Αυτό είναι κάτι που πραγματικά κανείς μας δεν θα επιθυμούσε να δει», καταλήγουν οι επιστολές.