Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυριακος μητσοτακης ταγιπ ερντογαν

Σε προκλητικό παροξυσμό εξακολουθεί να βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επαναλαμβάνοντας τον στίχο ενός ποιήματος που παραπέμπει στην τουρκική εισβολή του '74 στην Κύπρο, ο Τούρκος Πρόεδρος σε δηλώσεις του χθες στο αεροδρόμιο πριν την αναχώρηση του για το Σεράγεβο, εξακόντισε νέες απειλητικές κορώνες κατά της Ελλάδας.

«Νομίζω ότι μετά τις σχετικές δηλώσεις μου τις γνωρίζετε προς τα εκεί, η Ελλάδα πιθανότατα θα αποφασίσει πιο προσεκτικά τι είδους σχέσεις θέλει να έχει με την Τουρκία. Διαφορετικά, όπως λέω πάντα, και το ξαναλέω, μπορεί να πάμε ξαφνικά ένα βράδυ», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η Αθήνα προχωρεί με καταγγελίες των τουρκικών εμπρηστικών δηλώσεων σε Ηνωμένα Έθνη, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ με ανάρτηση στο Twitter, με αφορμή την συμπλήρωση 67 χρόνων από τις βιαιοπραγίες κατά των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας με ανάρτηση στο Twitter ψέγει την τουρκική προκλητικότητα.

«Σήμερα, 67 χρόνια μετά το πογκρόμ, η εν γένει συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας έρχεται να υπενθυμίσει δυστυχώς την απόσταση που τη χωρίζει από την Ελλάδα, όσον αφορά την αντίληψη για το Διεθνές Δίκαιο, τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αξίες, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών», έγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση της κυριαρχίας της από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση του με την πρέοδρο της Σλοβακίας στο μέγαρο Μαξίμου.

«Αλλά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά και να ευχαριστήσω την Σλοβακία διότι πάντα μάς στηρίζετε. Πάντα βρίσκεστε στην πλευρά του Διεθνούς Δικαίου», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Σλοβακίας για την σημαντική συμμετοχή της χώρας της, στην ειρηνευτική δύναμη της Κύπρου UNFICYP και για τη θέση αρχών στο Κυπριακό.

Τείχος αδιαλλαξίας

Προκλητικά αδιάλλακτος ακόμη και για τη διευθέτηση ενδεχόμενης συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρουσιάστηκε ο Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξη σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ. Θα έχω και εγώ συνάντηση μαζί του, όμως αυτή τη φορά αναμένεται οι συναντήσεις να είναι χωριστές. Πέρυσι, πραγματοποιήσαμε μια τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, αλλά ο Ελληνοκύπριος ηγέτης δεν θα είναι υποψήφιος για τις εκλογές. Τον Φεβρουάριο θα εκλεγεί κάποιος άλλος, συνεπώς, μια τριμερής συνάντηση δεν θα είχε οποιαδήποτε ουσία», δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης.

Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Ζητούμενο για την τουρκική πλευρά είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ δυο κρατών και ισχυρίστηκε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πρότεινε η ελληνοκυπριακή πλευρά κρύβουν παγίδες για τους Τουρκοκύπριους.

Σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές εξελίξεις σημείωσε ότι ψευδοκράτος και Τουρκίας θα συνεχίσουν τις γεωτρητικές εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο ακόμη και σε περιοχές που έχει αδειοδοτήσει η Λευκωσία.