Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κίνα Ταϊβάν

H κατάρριψη κινεζικού drone σε νησίδα στα ανοικτά της κινεζικής ακτής ήταν η κατάλληλη πράξη μετά από τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και η Κίνα θα πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, δήλωσε ο Ταϊβανέζος πρωθυπουργός Σου Τεσνγκ-τσάνγκ την Παρασκευή.

Η στρατός της Ταϊβάν, για πρώτη φορά την περασμένη Πέμπτη κατέρριψε πολιτικό μη επανδρωμένο πολιτικό αεροσκάφος (drone), το οποίο εισήλθε στον εναέριο της χώρο κοντά στη νησίδα Λιόν, που γειτονεύει με κινεζική πόλη Χιαμέν.

Το περιστατικό έλαβε χώρα ύστερα που η Ταϊπέι εξέφρασε επανειλημμένα παράπονα για πτήσεις κινεζικών drones πολύ κοντά στα νησιά Κινμέν, την ώρα που οι κινεζικές αρχές πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός Σου είπε πως η Ταϊβάν έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα προς την Κίνα «να μην παραβιάζει το κατώφλι μας».

«Επανειλημμένα αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας και δεν είχαμε επιλογή από το να ανοίξουμε πυρ ως αυτοάμυνα. Αυτή ήταν η πιο κατάλληλη αντίδραση ύστερα από τις προειδοποιήσεις αλλά και επανειλημμένη αυτοσυγκράτηση (εκ μέρους μας)», τόνισε.

Τα ταϊβανέζικα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το κινεζικό γραφείο ταϊβανέζικων υποθέσεων δήλωσε μετά την κατάρριψη του drone ότι η προσπάθεια της Ταϊβάν «να υπερβάλει την σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών είναι εξαιρετικά γελοία».

Σύμφωνα με τον ταϊβανέζικο στρατό, το κινεζικό drone καταρρίφθηκε αφού εισήλθε σε απαγορευμένο εναέριο χώρου της νησίδας Λιόν.

Οι κινεζικές δυνάμεις πραγματοποίησαν σειρά ασκήσεων κοντά στη Ταϊβάν τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από τη επίσκεψη της Προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, η οποία εξόργισε το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του.