Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαβατηρια πολιτογραφησεις

Ευθείες αιχμές κατά του τέως Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ότι ενδεχομένως με δικές τους οδηγίες ο έφορος φορολογίας εφάρμοσε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και στα εξοχικά που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτογραφήσεων, αφήνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, καθώς όπως σημειώνει ο τέως υπουργός «είτε ηθελημένα, είτε από άγνοια», διαστρεβλώνει πρόνοιες της νομοθεσίας.

«Από τις συνεχείς παρεμβάσεις του τέως Υπουργού Οικονομικών, αντιλαμβανόμαστε ότι ενδεχομένως ο τέως Έφορος Φορολογίας να ενεργούσε στη βάση οδηγιών του πολιτικού προϊσταμένου του, κάτι που δεν τον απαλλάσσει φυσικά από τις όποιες δικές του ευθύνες αφού αυτός ήταν ο κατά νόμο υπεύθυνος», αναφέρει σε ανακοίνωση η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως σημείωσε και στον ΑΝΤ1 και ο Εκπρόσωπος απορρίπτει κατηγορηματικά την θέση Χάρη Γεωργιάδη, ότι ο υφιστάμενος νόμος καλύπτει κατοικίες που χρησιμοποιούνται ως εξοχικά λίγες μέρες τον χρόνο.

«Σε περίπτωση δε που η θέση του νέου Εφόρου θα είναι η ίδια με του προκατόχου του, ότι δηλαδή μία εξοχική κατοικία ικανοποιεί την απαίτηση του νόμου για κύρια και μόνιμη διαμονή στην Κύπρο, τότε η Υπηρεσία μας θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε ο Μάριος Πετρίδης.

Παρέμβαση στο ζήτημα που προέκυψε, είχαμε το απόγευμα και από την Πινδάρου, η οποία υπενθύμισε πως ήταν η κυβέρνησή Χριστόφια που άνοιξε τον δρόμο ώστε η μείωση του ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία να καλύπτει και υπηκόους τρίτων χωρών.

«Στις 15.3.2012 η κυβέρνηση Χριστόφια κατέθεσε κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή σε Νόμο με βάση τον οποίο δικαιούχοι θα μπορούσαν να ήταν πλέον και πολίτες κάθε άλλου κράτους ενώ παράλληλα διαγράφηκε η προϋπόθεση να είναι ο αιτητής μόνιμα εγκατεστημένος στην Δημοκρατία. Το παράθυρο δηλαδή για επιβολή μειωμένου ΦΠΑ για ξένους, μη-μόνιμους κατοίκους Κύπρου άνοιξε με πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης», επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικό Συναγερμός. 

Ερμηνευτική εγκύκλιος που ακολούθησε στις 12 Ιουνίου του 2012, καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, επιβεβαίωνε πράγματι ότι «οι διατάξεις του Νόμου καλύπτουν πρόσωπα που διαμένουν στη Δημοκρατία για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα και χρησιμοποιούν την κατοικία ως κύριο ή μόνιμο χώρο διαμονής ενόσω βρίσκονται στη Δημοκρατία.

Καλά κρατά όμως και η δημόσια κόντρα μεταξύ του ΓΓ του ΑΚΕΛ - Υπουργού Οικονομικών, με τον Στέφανο Στεφάνου, να υποδεικνύει πως η αντίδραση του Κωνσταντίνου Πετρίδη στο αίτημα του για συνάντηση αναφορικά με την φορολόγηση των υπερκερδών, αναδεικνύει αλαζονεία και έπαρση.

«Η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι αντισυνταγματική, όπως με ειρωνεία αποφαίνεται ο Υπουργός των Οικονομικών. Υπάρχει σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου από το 2009 που τη θεωρεί νόμιμη και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Βουλής. Μια απόφαση την οποία η κυβέρνηση προκλητικά προσπερνά για να συνεχίσει να εισπράττει αυξημένα έσοδα σε βάρος του φορολογούμενου πολίτη», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώνει ενδεικτικά ο κος Στεφάνου, το κράτος έχει αυξημένα έσοδα σχεδόν 700 εκατομμύρια σε σχέση με πέρσι λόγω της ακρίβειας.