Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πολιτογραφησεις

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης, στον απόηχο της δημοσιοποίησης της Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, που άναψε κυριολεκτικά φωτιές στο πολιτικό σκηνικό. 


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε, τόσο στην έκθεση όσο και στα πυρά λακωνικά, διατηρώντας χαμηλούς τόνους.

«Η κυβέρνηση αφού μελετήσει με τη δέουσα επιμέλεια τα πορίσματα του Γενικού Ελεγκτή με την εμπεριστατωμένη έκθεση της Επιτροπής Νικολάτου που διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα θα προβεί το συντομότερο στον αναγκαίο σχολιασμό.», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος. 

Είχε προηγηθεί τσουνάμι αντιδράσεων από κόμματα και υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, που έστηναν στον τοίχο την κυβέρνηση, επιρρίπτοντας της εκ νέου πολιτικές ευθύνες και απαιτώντας σε βάθος έρευνα. 

«Η έκθεση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το Σχέδιο Πολιτογραφήσεων, όπως αυτό εφαρμόστηκε την τελευταία δεκαετία, δεν ήταν παρά ξεπούλημα διαβατηρίων και κατ΄ επέκταση της κυπριακής αλλά και ευρωπαικής ιθαγένειας. Υπήρξε μνημείο αδιαφάνειας, διαφθοράς, σύγκρουσης συμφερόντων και αθέμιτου πλουτισμού.», δήλωσε ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης. 

«Τόσο η έκθεση της ΕΥ, όσο, και οι γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα, αλλά και τα ευρήματα της ερευνητικής επιτροπής Νικολάτου που έχουν ήδη πάρει τη νομική οδό, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη ώστε να τιμωρηθούν όσοι φέρουν ευθύνη και να αποτελέσουν θεμέλιο για διαφάνεια και έλεγχο.», ανέφερε ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

«Τα ευρήματα της ειδικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα μελετηθούν και θα συζητηθούν αναλυτικά, στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών.», ανέφερε σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ. 

«Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο μετά τις σοβαρές αποκαλύψεις ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή, να τύχει άμεσης διερεύνησης και να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες. 
Δυστυχώς, αρκετούς μήνες μετά βλέπουμε να ακολουθείται η πεπατημένη: πορίσματα με ευθύνες και ενόχους, αλλά χωρίς τιμωρία!», σημείωσε το ΕΛΑΜ. 

«Η σε βάθος έρευνα είναι απαραίτητη για να ριχθεί αφενός άπλετο φως στην όλη υπόθεση ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν και αφετέρου για να μην υπάρχουν στίγματα σε βάρος είτε πολιτικών προσώπων, είτε δημόσιων λειτουργών που δεν είχαν καμία ευθύνη.», επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.  

«Για το Κίνημα Οικολόγων παραμένουν ανοικτά σοβαρά ζητήματα πέραν βέβαια από το γεγονός ότι δεν υπήρξε ακόμα καμία μορφή ανάληψης ή επίρριψης ευθύνης για αυτό το μεγάλο σκάνδαλο.», ανέφερε το Κίνημα Οικολόγων. 

«Ποιος θα αναλάβει την ποινική διερεύνηση των θεμάτων που προκύπτουν, δεδομένου ότι ο νυν Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, για ένα χρονικό διάστημα, ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που ενέκριναν ορισμένα από τα χρυσά διαβατήρια;», ανέφερε ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης.   

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη οργάνωσε και ολοκλήρωσε ένα πολιτικό και οικονομικό έγκλημα τεραστίων διαστάσεων σε βάρος του κυπριακού λαού.», σημείωσε ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης. 

«Η σημερινή διακυβέρνηση απογείωσε το επίπεδο της διαφθοράς και της διαπλοκής σε πρωτοφανές και ντροπιαστικό επίπεδο.», δήλωσε ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Μάριος Ηλιάδης. 


Στο θέμα παρενέβη και η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία με επιστολή ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρία Κουλία την άμεση σύγκληση της Επιτροπής για εξέταση του θέματος. 


Η συνεδρία ορίστηκε για τις εννέα το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης 25 Αυγούστου.