Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρομπέρτα Μετσόλα

Η ΕΕ έχει τιμωρήσει την Τουρκία λόγω της συμπεριφοράς της έναντι της Κύπρου, παγώνοντας πολλά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είπε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" την Κυριακή.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν υπήρχε παρόμοια αντίδραση απέναντι στην Τουρκία, με αυτή που επιβλήθηκε στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η κ. Μετσόλα απάντησε ότι η ΕΕ έχει καταδικάσει απερίφραστα την τουρκική εισβολή και κατοχή ενός άλλου κράτους-μέλους και έχει υποστηρίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

"Η ΕΕ έχει τιμωρήσει την Τουρκία λόγω της συμπεριφοράς της έναντι της Κύπρου, παγώνοντας πολλά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σε αρκετές περιπτώσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει παροτρύνει τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν περισσότερο, αλλά όπως γνωρίζετε, αυτή είναι μια απόφαση που ανήκει αποκλειστικά στο Συμβούλιο όπου απαιτείται ομοφωνία", είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει αναλάβει πολύ πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και έχει συμμετάσχει σε υψηλό επίπεδο σε αρκετούς γύρους διαπραγματεύσεων.

"Όπως είπα στην πρώτη μου ομιλία ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί ποτέ να είναι πραγματικά ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διχασμένη", υπενθύμισε.

Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό, η κ. Μετσόλα αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής απάντησης, ώστε να εξισορροπεί ανάμεσα στην ουσιαστική αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα. "Τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία αλλά και η πατρίδα μου η Μάλτα, σηκώνουν δυσανάλογο βάρος, αφού λόγω της γεωγραφικής τους θέσης είναι οι κύριες είσοδοι των διαδρομών προς την Ευρώπη. Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να δράσουν με υπευθυνότητα και να δείξουν αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης γραμμής", είπε.

Σημείωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται να επικαιροποιήσει το νομικό της πλαίσιο μέσω της μεταρρύθμισης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (CEAS) για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση με βιώσιμες πολιτικές, καθώς, όπως είπε, μια ανθεκτική Ευρώπη σε κρίσεις πολιτικού ασύλου και μετανάστευσης και ένα ανθεκτικό σύστημα Σένγκεν αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον.

Αναφέροντας ότι κανένα κράτος δεν πρέπει να αφεθεί μόνο του να επωμίζεται δυσανάλογη ευθύνη σε ό,τι αφορά στον μεγάλο αριθμό αφίξεων αιτούντων πολιτικού ασύλου, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια ολιστική, εξισορροπημένη προσέγγιση στο μεταναστευτικό. "Πρέπει να λάβουμε υπόψη τις νόμιμες ανησυχίες σε θέματα ασφαλείας, αλλά ταυτόχρονα και τις ηθικές υποχρεώσεις, βάζοντας την ανθρωπιά πρώτη εξίσου", σημείωσε.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε φέτος μεταξύ της κυπριακής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης όσον αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων μεταναστευτικών προκλήσεων, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Κύπρος, κατέληξε η κ. Μετσόλα για το θέμα.

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα της ενεργειακής αυτονομίας της ΕΕ, η κ. Μετσόλα σημείωσε ότι επιβάλλεται να αλλάξει το ενεργειακό μοντέλο της ΕΕ, με προσήλωση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, στην επέκταση της υποδομής πράσινης ενέργειας στην ΕΕ, όπως και στη βελτίωση των διασυνδέσεων. "Χρειάζεται οπωσδήποτε να απεγκλωβιστούμε από τη ρωσική ενέργεια, αλλά χρειάζεται αρκετός χρόνος, διότι η Ρωσία έχει μετατραπεί από έναν από τους κύριους προμηθευτές ενέργειάς μας σε απειλή για τη δημοκρατία και όλα όσα πρεσβεύει η ΕΕ", σημείωσε.

Απαντώντας κατά πόσο μπορούν να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου για αυτό τον στόχο, η κ. Μετσόλα είπε ότι η ΕΕ χρειάζεται να προσεγγίσει όλους τους πιθανούς εταίρους που μπορούν να προσφέρουν βιώσιμη παροχή φυσικού αερίου σε λογικές τιμές. "Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου είναι αναμφισβήτητα ανάμεσα στους πιθανούς εταίρους", είπε.

Αναφορικά με το μέλλον της ΕΕ, η Πρόεδρος είπε ότι φαντάζεται την ΕΕ "μεγαλύτερη, ασφαλέστερη, πιο δυνατή και περισσότερο ενωμένη που θα δημιουργεί ευκαιρίες για τους πολίτες της. Επίσης, θα ήθελα να καταστεί πιο ισότιμη και δικαιότερη, κυρίως για τις γυναίκες και τους νεότερους. Και την ίδια στιγμή πιο πράσινη και αυτόνομη ενεργειακά".

Συμπλήρωσε πως, μετά τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, είναι κοινό αίσθημα ότι χρειάζεται να αναθεωρηθούν οι Συνθήκες σύμφωνα με τις νέες εποχές και να καταστούν πιο αποτελεσματικές σε σημαντικούς τομείς, όπως η υγεία, η ενέργεια και η άμυνα.

Εξάλλου, σημείωσε ότι αυτοί οι τρεις τομείς, η υγεία, η ενέργεια και η ασφάλεια, είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ. Αναφερόμενη στην αντίδραση της ΕΕ στον πόλεμο της Ουκρανίας, είπε ότι "ο τρόπος με τον οποίο ανταποκριθήκαμε στην παράνομη εισβολή στην Ουκρανία και το πώς πρέπει να συνεχίσουμε να απαντούμε είναι η λυδία λίθος των αξιών μας. Η ενότητα και η αποφασιστικότητα της απάντησής μας έχει προκαλέσει σύγχυση στους επικριτές μας και μας έκανε να αισθανθούμε περήφανοι που είμαστε Ευρωπαίοι".

Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην πανδημία και στον πόλεμο να μας κουράσουν. "Η δουλειά μας ως Ευρωπαίοι ηγέτες είναι να εξηγήσουμε στους λαούς μας ότι ο κόπος τους θα επιβραβευθεί στο μέλλον και ότι η απάντησή μας είναι πιο δυνατή όταν είμαστε ενωμένοι. Είναι εις γνώση μας οι αυξήσεις των τιμών και οι δυσκολίες στην προμήθεια ενέργειας, ωστόσο αυτές οι θυσίες είναι μικρές αν συγκριθούν με το κόστος που καταβάλλει ο ουκρανικός λαός. Η Ευρώπη οφείλει στους Ουκρανούς να συνεχίσει με την ίδια στάση και θα βγούμε πιο δυνατοί και πιο ενωμένοι από αυτή την κρίση", είπε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αγωνίζεται πάντα για μια ισχυρότερη Ευρώπη και για όλα όσα σημαίνουν Ευρώπη, δηλαδή ελευθερία, δημοκρατία, κράτος δικαίου, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ίσες ευκαιρίες για όλους, είπε η κ. Μετσόλα.