Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μπέρμπογκ Τσαβούσογλου

Η Γερμανία στηρίζει φραστικά τη Λευκωσία και την Αθήνα, έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Την ίδια ώρα, ωστόσο, συνδράμει την Άγκυρα στην κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ νίπτει τας χείρας του για τα γερμανικά άρματα μάχης που χρησιμοποιεί ο κατοχικός στρατός. 

Το τελευταίο κρούσμα αφορά στην παράδοση από τη Γερμανία στην Τουρκία έξι υπερσύγχρονων υποβρυχίων, παρά τις αντιδράσεις της Ελλάδας.

Η Γερμανία είναι τυπικά ορθή. Μοιράζει υποδείξεις προς την Τουρκία και στηρίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδος, ωστόσο είναι εμφανής πλέον η διαφορά έργων και λόγων του Βερολίνου, σε μια σειρά από ζητήματα.

Πρώτον, το Βερολίνο διαδραματίζει ρόλο στην παραγωγή των τουρκικών drones Bayraktar TB2,που συμμετείχαν στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, και σταθμεύουν στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Τα εν λόγω μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με σύστημα απεικόνισης που παράγεται από γερμανική εταιρεία, μερίδιο της οποίας ανήκει στο ίδιο το γερμανικό κράτος.

Δεύτερον, μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης Leopard γερμανικής καταγωγής, βρίσκονται στην υπηρεσία του στρατού κατοχής.

Το κακό φαίνεται να τριτώνει, καθώς η Γερμανία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του συμβολαίου για την παράδοση έξι υπερσύγχρονων υποβρύχιων στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι ο Νίκος Δένδιας έθεσε το ζήτημα ενώπιον της Γερμανίδας ομολόγου του, ζητώντας από το Βερολίνο να μην τα παραδώσει, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε ανατροπή του ισοζυγίου δυνάμεων στο Αιγαίο.

Η Γερμανία Υπουργός Εξωτερικών άφησε μετέωρο το ελληνικό αίτημα, και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση Σολτς θα προχωρήσει στην υλοποίηση του συμβολαίου με την Τουρκία.

Και όλα αυτά την ώρα που άπαντες τελούν εν αναμονή της καθόδου του τουρκικού γεωτρύπανου «Abdulhamid Han» (09/08), με τις πληροφορίες να παραπέμπουν σε ένα νέο γύρο έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, ενδεχομένως και στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι για το οποίο η Λευκωσία αναμένει έμπρακτη στήριξη από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας.