Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Βλαντιμίρ Πούτιν

Για τέσσερις ώρες τα είπαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν. 

Το τέλος της συνάντησης τους, στο θέρετρο Σότσι της Ρωσίας, βρήκε τον ρωσοτουρκικό άξονα πιο ενισχυμένο από ποτέ, με τους δύο ηγέτες να δίνουν τα χέρια για ισχυροποίηση της συνεργασίας τους στους τομείς του εμπορίου, της γεωργίας, των κατασκευών και της ενέργειας. 

Ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι Πρόεδροι συμφώνησαν ότι θα αρχίσει η πληρωμή εν μέρει του φυσικού αερίου σε ρούβλια 

Προηγήθηκε η δημόσια προτροπή του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να ευγνωμονούν την Άγκυρα για την ανεμπόδιστη διοχέτευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TurkStream, μια φράση που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες της Τουρκίας σήμερα. 

Προβληματισμός στη Δύση για τον άπιστο σύμμαχο, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιμένει να πατά σε δύο βάρκες. 

Το κεφάλαιο «Συρία»

Θα εισβάλει τελικά η Τουρκία στη βόρειο Συρία και εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων; 

Απάντηση δεν μπορεί επί του παρόντος να δοθεί, καθώς το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης του Σότσι, δεν ξεκαθαρίζει το σκηνικό. Αναφέρεται απλώς στην σημασία της διατήρησης της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποκαλύπτει ωστόσο στους δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής, ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από την συζήτησή που είχε για το ζήτημα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση σε αυτούς τους δολοφόνους που επιτίθενται στους στρατιώτες μας, τους αστυνομικούς μας και στους πολίτες μας. Ο Πούτιν προσεγγίζει δίκαια το θέμα και μου είπε συγκεκριμένα ότι θα είναι πάντα στο πλευρό μας στην μάχη που δίνουμε κατά της τρομοκρατίας

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ο Ρώσος Πρόεδρος του πρότεινε να λύσει το ζήτημα σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ ʼΆσαντ, την οποία ως γνωστόν δεν αναγνωρίζει. 

Του είπα ότι επί του παρόντος η υπηρεσία πληροφοριών μας αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά μαζί με την συριακή υπηρεσία πληροφοριών, αλλά το ζήτημα είναι να έχουμε αποτελέσματα

Την συνάντηση απασχόλησε επίσης η κρίση στην Ουκρανία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της χώρας του να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας.