Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Θετικά προσεγγίζει η Λευκωσία την πρόταση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν, για δημιουργία δικοινοτικής μονάδας ηλιακής ενέργειας. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, αποκάλυψε πως οι Βρυξέλες συζήτησαν με την Δημοκρατία την αξιοποίηση της νεκρής ζώνης για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. 

«Το βλέπουμε θετικά καταρχήν… Υπάρχει αναβρασμός για τις διακοπές ηλεκτρισμού λόγο έλλειψης καυσίμων , υπάρχει συμφωνία μεταξύ ΑΗΚ και τ/κ εταιρείας… άρα δεν είναι κάτι καινούργιο. Η Ε/Κ πλευρά ευαισθητοποιείται όταν υποφέρουν οι τ/κ συμπατριώτες μας.», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης. 

Σημείωσε, ωστόσο, ότι επί του παρόντος το ζήτημα βρίσκεται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, με τις Βρυξέλλες να προετοιμάζουν τη διενέργεια μελέτης σκοπιμότητας. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία, υπέδειξε παράλληλα ο κος Κασουλίδης ήταν πάντοτε θετική στο ενδεχόμενο παροχής φυσικού αερίου και στην τουρκοκυπριακή λεγόμενη αρχή Ηλεκρισμού, σε περίπτωση που μεταφερθεί στην Κύπρο φυσικό αέριο από το κοίτασμα Αφροδίτη. 

Σε σχέση γενικότερα με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ο επικεφαλής της κυπριακής Δημοκρατίας, κατέθεσε την βούληση της Λευκωσίας να εμπλακεί σε διάλογο ειδικά για τα ΜΟΕ.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά μελετά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχει προτείνει η τουρκοκυπριακή πλευρά και θα απαντήσει θετικά, εκεί και όπου δεν αναζητείται από το ψευδοκράτος, πολιτικό πλεονέκτημα για αναγνώριση δύο κρατών.», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης. 

Και όλα αυτά την ώρα που το λεγόμενο Υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους, ενοχλημένο από όσα ειπώθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη Κύπρο του Σέρβου Υπουργού Εξωτερικών, ισχυριζόταν πως «μοναδική αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι μονομερείς δραστηριότητες της Ε/Κ διοίκησης, (όπως επιμένει να αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία) και πως «το Βαρώσι βρίσκεται εντός της περιοχής των κατεχομένων και συνεπώς για το μέλλον του θα αποφασίσει η τ/κ πλευρά.» 

Προβάλλεται, επίσης, ο ισχυρισμός ότι τόσο το ψευδοκράτος όσο και η Τουρκία έχουν υποβάλει εποικοδομητικές προτάσεις για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.