Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Την ανάπτυξη της συνεργασίας Ε/κ και Τ/κ στον τομέα της Ενέργειας, προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική ως προς τις ενέργειες που δρομολογεί η Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Έχουμε ετοιμάσει το έδαφος για την ανάπτυξη μιας προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας για την δημιουργία μιας δικοινοτικής μονάδας ηλιακής ενέργειας, συμβατής με τις προδιαγραφές των δικτύων ηλεκτρισμού 

Στις Βρυξέλλες εκτιμάται, όπως σημείωσε, ότι ο τομέας της ενέργειας μπορεί να φέρει τις δύο κοινότητες κοντά και υπογράμμισε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να στηρίξει οποιοδήποτε σχέδιο συμβάλλει προς τον στόχο ενός ενωμένου συστήματος ενέργειας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κλήθηκε να τοποθετηθεί και στην συζήτηση περί πακέτου ΜΟΕ που θα περιλαμβάνει και τα θέματα των υδρογονανθράκων, πριν την επίλυση του κυπριακού. 

Μια συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων για την εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, για παράδειγμα σε σχέση με τον διαμοιρασμό του ηλεκτρισμού που θα παράγεται μέσω FSRU (πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης), θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μια ευρύτερη συζήτηση για τη διαχείριση της ενέργειας στην Κύπρο και για το πώς μπορεί καλύτερα να διασυνδεθεί η Κύπρος με το Ευρωπαικό δίκτυο ηλεκτρισμού. Αν εφαρμοστεί σωστά πιστεύουμε πως αυτό το ΜΟΕ μπορεί να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου

Προειδοποίησε ωστόσο την Άγκυρα με πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση που συνεχίσει τις προκλήσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, συνδέοντας το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων με την στάση της έναντι των κρατών μελών της Ένωσης. 

«Δεν θα συμβιβαστούμε»

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προέβη ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ρίχνει άκυρο στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επιμένοντας στο αφήγημα των δύο κρατών. 

Αποκλείεται να υπονομεύσουμε τα κατοχυρωμένα δικαιώματά μας. Είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς. Και είναι ξεκάθαρο πλέον ότι μια τέτοια λύση δεν είναι δυνατή μπροστά στην αταλάντευτη νοοτροπία κυριαρχίας της ελληνοκυπριακής πλευράς 

Υπερασπίστηκε στη συνέχεια τις δικές του προτάσεις που υπέβαλε μέσω των Η.Ε στην ε/κ πλευρά, χωρίς ακόμη να λάβει απάντηση, όπως σημείωσε. 

Εμείς έχουμε προσφέρει προτάσεις συνεργασίας, όπου η κυριαρχία καμίας πλευράς δεν θα εξαπλωθεί πάνω στην άλλη και η κυριαρχίας της «τβδκ» δεν θα θιγεί. Στόχος μας μέσω αυτών των προτάσεων είναι να διασφαλιστεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών με ισότιμη κυριαρχία και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για πιθανή συμφιλίωση

Τέλος επαναλαμβάνει την δυσαρέσκειά του για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP χωρίς την συγκατάθεσή του κατοχικού καθεστώτος. 

Να σημειωθεί ότι το ψήφισμα, κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας.