Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ουνφικυπ

Μέτρα κατά της παρουσίας των μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα κατεχόμενα προαναγγέλλουν οι αρχές του ψευδοκράτους, με προφανή πρόθεση να εξυπηρετήσουν τον στόχο της εξασφάλισης κυριαρχικής ισότητας.

Στο πλαίσιο αυτό το κατοχικό καθεστώς δηλώνει θιγμένο από το ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη το απόγευμα, ισχυριζόμενο ότι θα έπρεπε να ζητηθεί η έγκριση του για την παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί.

Ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούρογλου, χαρακτήρισε την ΟΥΝΦΙΚΥΠ προκατειλημμένη δύναμη και ισχυρίστηκε ότι η φιλοξενία της από το ψευδοκράτος δεν μπορεί να συνεχιστεί.

«Έχουμε δηλώσει πολύ ξεκάθαρα ότι αν μας αγνοήσουν, θα είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε κάποια μέτρα. Τώρα έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο. Όταν μεταβιβάσουμε τα μέτρα που θα λάβουμε στα Ηνωμένα Έθνη, θα ενημερωθεί και το κοινό. Αλλά η ουσία είναι η εξής: η αντίληψη ότι τα Ηνωμένα Έθνη εκτελούν υπηρεσία στο έδαφος της "τβδκ" με την έγκριση της ελληνοκυπριακής πλευράς πρέπει να εξαφανιστεί», ανέφερε ο Ταχσίν Ερτουγρούρογλου.

Στο πλαίσιο της ίδιας τακτικής, δηλαδή της αναγνώρισης κυριαρχικών δικαιωμάτων στο παράνομο μόρφωμα, ήταν η ανακοίνωση που προηγήθηκε της λεγομένης «προεδρίας» του ψευδοκράτους.

«Ο "πρόεδρος" μας είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να υιοθετεί μια καλοπροαίρετη και εποικοδομητική στάση προκειμένου να διασφαλίσει κοινό έδαφος στο πλαίσιο της αποδοχής της κυρίαρχης ισότητας και του ίσους διεθνούς καθεστώτος του τ/κ «λαού», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της λεγόμενης «προεδρίας».

Ο ορυμαγδός αντιδράσεων ενορχηστρώθηκε ως είθισται από την Άγκυρα, όπως διαφάνηκε και από την χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία χαρακτηρίζεται άδικη, αντιφατική και ασυνεπής η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η αποτυχία λήψης της συγκατάθεσης της "τδβκ" κατά την παράταση της εντολής του ΟΗΕ αντίκειται στις καθιερωμένες πρακτικές του ΟΗΕ. Είναι επίσης παραβίαση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού. Η χώρα μας θα υποστηρίξει πλήρως τα βήματα που ανακοίνωσαν οι αρχές της «τδβκ» για τη διόρθωση αυτής της αδικίας», σημειώνει σε ανακοίνωση του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Το τουρκικό Υπουργείο προκλητικά χαρακτηρίζει, ως άσχετες τις αναφορές στο ψήφισμα για τα Βαρώσια και αναφέρει ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει τα βήματα του ψευδοκράτους στην περίκλειστη περιοχή.