Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κόμματα Συνέδριο Διασποράς

Την ανάγκη ενότητας για αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων που έχουμε ν΄αντιμετωπίσουμε στο Κυπριακό επικεντρώθηκαν στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων του τόπου, στις ομιλίες τους στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων  Διασποράς, που συνεχίζεται στη Λεμεσό.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε πω «θα πρέπει η πολιτική ηγεσία, το σύνολο των κυπριακών πολιτικών κομμάτων, παρά τις οποιεσδήποτε διαφορές, να αποφεύγουμε ίντριγκες μεταξύ μας, να στέλνουμε το μήνυμα ότι εμείς είμαστε τα θύματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και εμείς, πρώτοι και πάνω από όλους, θέλουμε την επανένωση της πατρίδας μας».

«Έχω πει και θέλω να επαναλάβω ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη Κύπρος εκτός Κύπρου και είναι στα χέρια μας, πώς μπορούμε, για το καλό του τόπου, να αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγαλύτερη Κύπρο που είναι εκτός Κύπρου, που είναι στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, που καθορίζουν το μέλλον, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και της παγκόσμιας κοινωνίας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε ότι θέση του ΔΗΣΥ είναι όπως, «σε συνεργασία και με τα άλλα κόμματα και στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θέλουμε τους αντιπροσώπους των αποδήμων στο κυπριακό κοινοβούλιο».

Στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εξήγησε, απευθυνόμενος προς τους απόδημους μας «πρέπει να κάνουμε το τολμηρό βήμα και στην πράξη να δείχνουμε μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες, το σεβασμό στις υπηρεσίες σας αλλά και να σας δώσουμε όπλα να είστε πιο αποτελεσματικοί στις χώρες που είστε, ζείτε, κάνετε το επιχειρείν αλλά και τις πολιτικές παρεμβάσεις για τον τόπο μας».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης, λέγοντας ότι «δυστυχώς το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερη φάση που υπήρξε ποτέ», αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα στην Αμμόχωστο και στην κυπριακή ΑΟΖ και στην προσπάθεια αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού.

«Την ίδια ώρα ενώ έχουμε αυτές τις πρωτοφανείς προκλήσεις, δεν έχουμε τις ανάλογες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας αλλά και των εταίρων μας στην ΕΕ και αυτό είναι εξόχως ανησυχητικό, αφού είναι πολύ κατώτερες, περισσότερο λεκτικές και ρητορικές οι αντιδράσεις», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι εδώ που πρέπει όλοι να αναζητήσουμε πως μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην προσπάθεια μας να ενεργοποιήσουμε τον διεθνή παράγοντα και τους ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε να ανακοπούν αυτές οι πρωτοφανείς ενέργειες της Τουρκίας».

Δυστυχώς, συνέχισε, το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η συμπεριφορά της δικής μας πλευράς διευκολύνει την Τουρκία και προειδοποίησε πως «αν δεν κάνουμε αυτήν την ενδοσκόπηση και αν δεν εξάξουμε τα σωστά συμπεράσματα, θα βλέπουμε την πατρίδα μας να χάνεται, καθώς κάθε μέρα που περνά τα κατεχόμενα εξελίσσονται σε Τουρκία».

Υπογράμμισε δε ότι, στην προσπάθεια της Τουρκίας να αλλάξει τη βάση των συνομιλιών, εμείς πρέπει να είμαστε απόλυτα συνεπείς, όχι μόνο στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης ΔΔΟ αλλά γενικότερα και το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων, καθώς «κάθε άλλη στάση και συμπεριφορά εκ μέρους μας, πολύ απλά θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία ευκολότερα να επιχειρεί να στρεψοδικήσει από όλα έχουν συμφωνηθεί».

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Πανίκος Λεωνίδου, είπε πως βρισκόμαστε ενώπιον μιας θλιβερής πραγματικότητας στο εθνικό μας θέμα, ότι «δεν μπορούνε να αρχίσουμε τις συνομιλίες από εκεί που τις αφήσαμε, όπως διακηρύττεται από διάφορες πλευρές», προειδοποιώντας πως «αν αυτό γίνει, τότε θα συρθούμε και πάλι σε έναν άγονο διάλογο, με κίνδυνο να οδηγηθούμε στην κατάλυση του νόμιμου κράτους».

«Επιβάλλεται, όσο ποτέ άλλοτε, να εργαστούμε με ενότητα, ομοψυχία και συλλογικότητα, στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής, προς την κατεύθυνση επανένωσης της πατρίδας μας», προσθέτοντας ότι πρέπει αυτή η  διεκδικητική στρατηγική να αξιοποιεί το γεγονός ότι είμαστε το μόνο νόμιμα αναγνωρισμένο κράτος στο νησί και πλήρες μέλος της ΕΕ.

Κάλεσε, επίσης τους απόδημους μας να κινητοποιηθούν στις χώρες που διαμένουν και να εντείνουν τα προσπάθειες προς κάθε επίπεδο, για να αποτραπεί και να αποκοπεί ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε από τις πολιτικές της Τουρκίας.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γεάδης Γεάδη, σημείωσε ότι ο ρόλος του απόδημου ελληνισμού στη δημιουργία συμμαχιών με ξένα κράτη είναι εξαιρετικής σημασίας και πρέπει να στηριχθεί, σημειώνοντας πως οι ομογενείς αποτελούν πολύτιμο όπλο στην φαρέτρα της διπλωματίας της Κύπρου και μπορούν να πετύχουν πολλά με σωστή καθοδήγηση και συντονισμό.

Στο Κυπριακό, είπε ότι συνεχείς υποχωρήσεις και η ηττοπάθεια με την οποία πορεύεται η Κυπριακή Δημοκρατία, κατά την έκφραση του, έχουν ως αποτέλεσμα το εθνικό μας πρόβλημα να υποβαθμίζεται σταδιακά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, δυσχεραίνοντας το έργο της ομογένειας.

Ανέφερε ακόμη ότι «οι εσφαλμένες πολιτικές είχαν ως αποτέλεσμα ανάμεσα στα άλλα, το «Δεν ξεχνώ» να τείνει να ξεχαστεί και το ίδιο το κράτος να τείνει να αντικατασταθεί από δικοινοτικές επιτροπές, ενώ  το «όλοι οι πρόσφυγες στην σπίτια τους» μεταλλάχθηκε σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αναφορικά με τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είπε ότι αν εφαρμοστεί θα νομιμοποιεί το ψευδοκράτος και θα ανοίξει την κερκόπορτα της τουρκοποίησης.

Εκπροσωπώντας την ΕΔΕΚ, ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Λεμεσού, Νίκος Αναστασίου, δήλωσε πως απαιτείται χάραξη συγκροτημένης πολιτικής και τακτικής, που θα συνδιαμορφωθεί με την Ελλάδα και θα πρέπει να κληθούν οι απόδημοι για να συνδράμουν στην υλοποίηση της.

Σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση, συνέχισε, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αποδυθεί σε εκστρατεία επανατοποθέτησης του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής, κατοχής και εθνοκάθαρσης, να τονίσει την ομοιότητα με το Ουκρανικό, απαιτώντας αντιμετώπιση της Τουρκίας όπως της Ρωσίας και να επαναφέρει την πολιτική προσπάθεια για επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Τουρκία, εγκαταλείποντας προσπάθειες για εφαρμογή «δήθεν ΜΟΕ».

«Μόνο με διεκδικητική πολιτική δημιουργείται η πιθανότητα να αναγκαστεί η Τουρκία να διαπραγματευτεί σοβαρά, για μια βιώσιμη, δημοκρατική λύση που να διασφαλίζει την εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, το σεβασμό των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων για όλου τους πολίτες, την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις και την κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την αποχώρηση τουρκικού στρατού και εποίκων», συμπλήρωσε.

Η Αντιπρόεδρος της ΔΗΠΑ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε από την πλευρά της πως βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και χρειάζεται να ανασκουμπωθούμε και να ανασυνταχθούμε, «να βρούμε το δρόμο της εθνικής συνεννόησης, της συναντίληψης, της συλλογικής ευθύνης και της συναίνεσης».

Καλώντας Κυβέρνηση και κομματικές ηγεσίες να ενώσουν δυνάμεις, η κ. Παπαδοπούλου είπε πως πρέπει να τερματιστούν ανώφελες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και όλοι να αρθούν στον ύψος των περιστάσεων για να παλέψουμε ώστε το μέλλον των επόμενων γενεών να διασφαλίζει τη φυσική και εθνική μας επιβίωση, την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναφέρθηκε σε σοβαρό πρόβλημα με τον τρόπο που λειτουργεί η Τουρκιά, την τεράστια δραστηριότητα που έχει αναπτύξει στην Αφρική, με μια επεκτατική πολιτική με δράσεις και εξισλαμισμό, ενώ ανέφερε ότι από την Αφρική φέρνει η Τουρκία στην Κύπρο πολλούς μετανάστες.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει αυστηρό έλεγχο στα κατεχόμενα με δράσεις όπως η κήρυξη του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου ως «εσωτερικού αεροδρομίου», ενώ ανέφερε ότι έπονται και άλλα.

Όλα τα κόμματα εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τους απόδημους μας για τον αγώνα που συνεχίζουν στις χώρες διαμονής τους, για το εθνικό μας πρόβλημα.