Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κολιν στιουαρτ νικος αναστασιαδης ερσιν ταταρ

Από την πολιτική των ίσων αποστάσεων, στην επικίνδυνη ουδετερότητα και την προώθηση ακόμη και των τουρκικών θέσεων. 

Οι διαβουλεύσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ενόψει της υιοθέτησης του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις 28 Ιουλίου, αποκαλύπτουν τη νέα προσέγγιση του διεθνούς Οργανισμού στο Κυπριακό, που ελλοχεύει κινδύνους. Προσέγγιση που κινείται στη λογική της εξεύρεσης κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή μεταξύ ΔΔΟ και λύσης δύο κρατών, φλερτάροντας αναπόφευκτα με την συνομοσπονδία και ρίχνοντας νερό στον μύλο της Άγκυρας. 

Όπως αποκάλυψε χθες ο ΑΝΤ1, παρότι η κυπριακή διπλωματία πέτυχε μετά κόπων, στο δεύτερο προσχέδιο του ψηφίσματος να υπάρχει: 

  • Ενισχυμένο το λεκτικό για Βαρώσια 
  • Αναφορά στη συμφωνημένη βάση λύσης κυπριακού 

Εντούτοις στη Λευκωσία υπάρχει έντονος προβληματισμός για την στάση κυρίως του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος επιχείρησε να εισαγάγει αναφορά, σύμφωνα με την οποία «το Σ.Α καλωσορίζει την παρουσίαση των νέων ιδεών των δύο ηγετών». 

Αναφορά που δεν περιλήφθηκε εντέλει στο δεύτερο προσχέδιο, φανερώνει ωστόσο πολλά ως προς τον ρόλο του Κόλιν Στιούαρτ αλλά και τη νέα θεώρηση των πραγμάτων στο Κυπριακό που κάποιοι επιχειρούν να εδραιωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Ενδεικτική προς τούτο και η έμφαση που δόθηκε στην δικοινοτική συνεργασία για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή και η υγεία, αλλά και η ενίσχυση του ρόλου των τεχνικών επιτροπών. 

Θέμα για το οποίο τοποθετήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης του στον «Πολίτη» ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. 

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι Τεχνικές Επιτροπές δεν αποτελούν υποκατάστατο των διαπραγματεύσεων επίλυσης του κυπριακού. Το γεγονός ότι στην έκθεση (του Γ.Γ ΟΗΕ) κυριαρχούν πλέον οριζόντια ζητήματα και όχι η ουσία του προβλήματος, δείχνει ότι για την διεθνή κοινότητα το κυπριακό αποτελεί ζήτημα χαμηλού ενδιαφέροντος

Απαισιοδοξία ως προς την προοπτική επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Ελλάδος. 

Δυστυχώς, οι απαράδεκτες και επίμονες αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας περί μιας «λύσης δύο κρατών», όπως και οι παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια, κινούνται απολύτως εκτός του πλαισίου της λύσης. Δεν αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας για την επανεκκίνηση μιας ουσιαστικής και αξιόπιστης διαπραγματευτικής διαδικασίας 

Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για διάρρηξη του αδιεξόδου, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, εκτιμώντας ότι το κυπριακό βρίσκεται ιστορικά στη χειρότερη φάση. Μιλούσε σε μνημόσυνο των ηρώων της Πηγής Αμμοχώστου, το οποίο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στον Συνοικισμό Ορόκλινης.