Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ραισι πουτιν ερντογαν

Η αντιδυτική συμμαχία τριών αυταρχικών ηγετών συναντάται στην Τεχεράνη, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σχολιάζοντας την Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-Ιράν και Τουρκίας. Η ατζέντα βαριά και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με τον κάθε ηγέτη να προσέρχεται στις διαβουλεύσεις με ειδικά θέλω και απαιτήσεις, στην σκιά και των τεκτονικών διεθνών αλλαγών που δρομολόγησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ταξίδεψε στην Τεχεράνη συνοδευόμενος από σχεδόν σύσσωμο το Υπουργικό του Συμβούλιο, είχε νωρίς το μεσημέρι διμερείς συναντήσεις με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του Ιράν. Ο Τούρκος Πρόεδρος έβαλε στο τραπέζι την προ πολλού εκφρασθείσα πρόθεση του να εισβάλει εκ νέου στη Συρία, ζητώντας αλληλεγγύη.

«Προκαλούν ενοχλήσεις που διαταράσσουν την ηρεμία των χωρών στις οποίες βρίσκονται. Ως εκ τούτου πρέπει να συνεχίσουμε αλληλέγγυοι να ηγούμαστε του αγώνα εναντίον τους», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, εισέπραξε ένα ηχηρό όχι από την Τεχεράνη, ενώ την ίδια απάντηση φέρεται να έλαβε και από τον Ρώσο Πρόεδρο, παρ ότι οι δύο ηγέτες αναμένεται να ξανασυζητήσουν το θέμα.

«Μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να ευνοήσει τρομοκράτες», επισήμανε ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγατολάχ Αλί Χαμενέι.

Σε επίπεδο ιρανοτουρκικής συνεργασίας, υπογράφηκαν οκτώ συνολικά μνημόνια για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε διάφορα πεδία, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αμυντική βιομηχανία, προκαλώντας πολλαπλά ερωτήματα. Ψήνεται όντως αμυντική συνεργασία Άγκυρας - Τεχεράνης, την ώρα που η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ;

Σιτηρά και ενέργεια

Στην σκιά της επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Μόσχας, επί τάπητος βρίσκεται το θέμα της συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών αλλά και ζητήματα ενέργειας.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το ταξίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τεχεράνη που είναι μόλις το δεύτερο εκτός Ρωσίας από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, αποτελεί μήνυμα προς την Δύση για την οικοδόμηση μετώπου απέναντι της μαζί με το Ιράν και την Κίνα και γιατί όχι, την Τουρκία, που γνωρίζει καλά να παίζει σε διπλό ταμπλό, εκμεταλλευόμενη καταστάσεις προς ίδιον όφελος.

Λίγες μόνο ώρες πριν την άφιξή του στο Ιράν, ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε με νέο μπλόκο την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι αυτό δημιουργεί τριγμούς στο δυτικό στρατόπεδο.

«Θα ήθελα εκ νέου να υπενθυμίσω ότι αν αυτές οι χώρες δεν προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, θα παγώσουμε την διαδικασία», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.