Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Καταχωρίσθηκε σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με σκοπό την παραπομπή της στο Κακουργιοδικείο, ποινική υπόθεση που αφορά τόσο σε ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου.

Ενώπιον του δικαστηρίου θα οδηγηθούν ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο πρώην Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζοβάνης, οι οποίοι είχαν υποχρεωθεί σε παραίτηση από τα αξιώματα τους στη Βουλή, ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης και ο εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του Χριστάκη Τζιοβάνη, Αντώνης Αντωνίου.


Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν αδικήματα συνωμοσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.
 

Το κατηγορητήριο αποτελείται από πέντε κατηγορίες, που αφορούν αδικήματα συνομωσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.

Ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας εφιστούν την προσοχή στην αναγκαιότητα αποφυγής δημοσιοποίησης ευαίσθητων λεπτομερειών της υπόθεσης για σκοπούς προστασίας όλων των διαδικασιών, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων (περιλαμβανομένου του τεκμηρίου αθωότητας) και τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Υπενθυμίζεται, πως ο φάκελος οδηγήθηκε στη Νομική Υπηρεσία τον Δεκέμβριο του 2021 και παρέμεινε εκεί για οκτώ μήνες.