Τηλεόραση Ραδιόφωνο
προεδρος της βουλης αννιτα δημητριου

Τη θέση αρχών της Ελβετίας όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, επαναβεβαίωσε ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, Δρ Pierre-Yves Fux, υπογραμμίζοντας πως οι σχέσεις Κύπρου και Ελβετίας βασίζονται στην κοινή προσήλωσή τους στο διεθνές δίκαιο, στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στη συνεργασία.

Ο Δρ Fux έγινε σήμερα δεκτός από την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας του στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Δημητρίου εξέφρασε την εκτίμησή της για τη στάση αρχών και τη διαχρονική στήριξη της Ελβετίας στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και για τη σημαντική συνεισφορά της στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. Εξέφρασε επίσης ευχαριστίες για τη βοήθεια που παρέχει η Ελβετία προς ενίσχυση των υποδομών και υπηρεσιών ασύλου και μετανάστευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφέρεται ότι η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την προσήλωση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επανένωση της Κύπρου σε συνθήκες ειρήνης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η κ. Δημητρίου εξέφρασε απογοήτευση για την απόρριψη εξαρχής από την τουρκική πλευρά των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς άρση της στασιμότητας και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι η επιδίωξη της Τουρκίας να επιβάλει νέα τετελεσμένα στην Κύπρο υπονομεύει αυτές τις προσπάθειες.  

Προστίθεται ότι ο Δρ Fux διαβεβαίωσε την Πρόεδρο της Βουλής ότι η Ελβετία θα πράξει ακόμα περισσότερα για την Κύπρο και υπό την ιδιότητά της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα έτη 2023-2024. Σημείωσε, εξάλλου, τη σημασία του επαναπατρισμού στην Κύπρο κλαπέντων θρησκευτικών και άλλων πολιτιστικών αντικειμένων, όπως πολύ πρόσφατα της δεσποτικής εικόνας του Ένθρονου Χριστού από την Ελβετία, ως ένα μήνυμα ελπίδας για συνέχιση των προσπαθειών προς επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλης, κατά τη συνάντηση, έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο, όπως επισημάνθηκε, έλαβε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με την Πρόεδρο της Βουλής να υπογραμμίζει τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, λόγω της εργαλειοποίησης παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία και να τονίζει την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης της πρόκλησης αυτής στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση της αλληλεγγύης.

Σημειώθηκαν, τέλος, οι υπάρχουσες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και σε διάφορα επίπεδα, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού.