Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μπόρις Τζόνσον

Ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Τομ Τούγκεντχατ έγινε ο πρώτος Βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία που δήλωσε ότι θα υποβάλει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος και της χώρας μετά από την ανακοίνωση παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον.

Σε άρθρο του στην Telegraph ο 49χρονος κ. Τούγκεντχατ, που εδώ και καιρό έχει μπει στο κάδρο των πιθανών μελλοντικών ηγετών των Τόρις θεωρούμενος μετριοπαθής πολιτικός με έρεισμα στην κοινοβουλευτική ομάδα, αναφέρει: «Έχω υπηρετήσει στο παρελθόν - στις ένοπλες δυνάμεις και τώρα στο κοινοβούλιο. Τώρα ελπίζω να ανταποκριθώ στο κάλεσμα μια ακόμα φορά ως Πρωθυπουργός».

Προσθέτει: «Είναι ώρα για μια καθαρή αρχή. Είναι ώρα για ανανέωση».

Εκτός κούρσας διαδοχής φέρονται να έχουν θέσει εαυτούς ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ντόμινικ Ράαμπ, ο αποπεμφθείς Υπουργός Αναβάθμισης και Στέγασης Μάικλ Γκόουβ και ο πρώην Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Πρόθεση να διεκδικήσει την ηγεσία έχει εκφράσει ξεκάθαρα η Γενική Εισαγγελέας Σουέλα Μπρέιβερμαν, ενώ ακόμα κανείς από τους θεωρητικά επικρατέστερους υποψηφίους δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Η κορυφαία προτίμηση της βάσης του Συντηρητικού Κόμματος, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ρωτήθηκε τις τις προθέσεις του αλλά απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση.

Το χρονοδιάγραμμα της εσωκομματικής διαδικασίας ανάδειξης του διαδόχου του Μπόρις Τζόνσον και η επίσημη έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.