Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μπόρις Τζόνσον

Στη δίνη πολιτικής κρίσης βυθίζεται η Βρετανία. 

Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αφήνει και τη θέση του ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος, μετά τη θύελλα πιέσεων και τις μαζικές παραιτήσεις που παρέλυσαν την κυβέρνηση. 

Τον εγκατέλειψαν και οι πιο στενοί συνεργάτες του μετά τα απανωτά σκάνδαλα και τα κορωνοπάρτι. Σάλος και από την ομιλία παραίτησης, την οποία εκφώνησε με αλαζονικό ύφος, αγνοώντας κάθε δική του ευθύνη για την κρίση.

Παρακολουθείστε το αναλυτικό ρεπορτάζ:

 

Δήλωσε εξαιρετικά υπερήφανος για όσα πέτυχε

«Είναι πλέον ξεκάθαρη η βούληση του κοινοβουλευτικού Συντηρητικού Κόμματος ότι πρέπει να υπάρξει νέος ηγέτης του κόμματος και επομένως νέος Πρωθυπουργός», είπε αρχικά κ. Τζόνσον, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευρύτατη πλειοψηφία που κέρδισε στις εκλογές του 2019.

Σημείωσε ότι ο λόγος που δεν παραιτήθηκε νωρίτερα ήταν διότι αισθανόταν πως ήταν «η δουλειά μου, το καθήκον μου, η υποχρέωσή μου προς εσάς» να συνεχίσει να τιμά τη λαϊκή εντολή που έλαβε.

Δήλωσε στη συνέχεια «εξαιρετικά υπερήφανος» για τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του. Ξεχώρισε την υλοποίηση του Brexit, την έξοδο από την πανδημία και την ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κορωνοϊού, αλλά και τον ηγετικό ρόλο της Βρετανίας στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Απευθυνόμενος μάλιστα στον ουκρανικό λαό είπε πως η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα τους.

Χαρακτήρισε «εκκεντρική» την απόφαση των στελεχών της κυβέρνησής του να αλλάξουν ηγεσία έχοντας μία τόσο ευρεία λαϊκή εντολή από τις τελευταίες εκλογές και παραδέχθηκε ότι το τέλος της πρωθυπουργίας του είναι «οδυνηρό».

«Αλλά, όπως έχουμε δει στο Γουέστμινστερ, το ένστικτο του κοπαδιού είναι ισχυρό. Όταν το κοπάδι κινείται, κινείται», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει τον επόμενο ηγέτη και καταλήγοντας εξέφρασε τη λύπη του που αφήνει «την καλύτερη δουλειά» του κόσμου. «Αλλά, έτσι έχουν τα πράγματα», σχολίασε.

Κορυφαία στελέχη: «Να φύγει τώρα»

Πάντως κορυφαία στελέχη των Συντηρητικών έχουν δηλώσει δημοσίως ότι θέλουν την άμεση αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την Ντάουνινγκ Στριτ και την ανάληψη της ηγεσίας από έναν υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, μέχρι να προκύψει ο νέος ηγέτης.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ προειδοποίησε ότι αν οι Τόρις δεν διώξουν άμεσα τον Μπόρις Τζόνσον από το Νούμερο 10, τότε το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση μομφής στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σχολιάζοντας την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον η μέχρι τώρα σιωπηλή Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας έγραψε στο Twitter ότι ήταν η «σωστή απόφαση». Πρόσθεσε ότι πλέον απαιτείται «ηρεμία και ενότητα», αλλά και συνέχιση της διακυβέρνησης μέχρι να αναδειχθεί ο νέος ηγέτης.

Η κα Τρας, μαζί με τον Υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας και τον παραιτηθέντα Υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ξεχωρίζουν από τα γραφεία στοιχημάτων μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Μπόρις Τζόνσον.

Λίγο πριν από το διάγγελμα παραίτησης, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την πλήρωση των κενών υπουργικών θέσεων μετά από τις μαζικές παραιτήσεις από το βράδυ της Τρίτης και μετά.

Παραίτηση μετά το σκάνδαλο

Η παραίτηση από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος έρχεται ως αποτέλεσμα του σκανδάλου που προκάλεσε η είδηση ότι ο Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον βουλευτή Κρις Πίντσερ σε κυβερνητική θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων, αν και γνώριζε ότι εις βάρος του εκκρεμούσε έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση από το 2019.

Οι εξελίξεις ανάγκασαν την υπουργό Εξωτερικών Λις Τρας να επιστρέψει από την Ινδονησία, όπου βρισκόταν για την G20. Παράλληλα, λίγο μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης παραίτησής, ο Τζόνσον και το επιτελείο του προχωρούν σε ανασχηματισμό, για να αναπληρώσουν τις θέσεις των υπουργών που παραιτήθηκαν.

«Στοιχήματα» για τον χρόνο απομάκρυνσής του από την πρωθυπουργία

Νωρίτερα, πηγή του πρωθυπουργικού γραφείου ανέφερε ότι ο Τζόνσον μίλησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής των Συντηρητικών, την λεγόμενη «Επιτροπή 1922» η οποία είναι υπεύθυνη για τα εσωκομματικά, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι και συμφώνησε να παραιτηθεί. Ο νέος ηγέτης των συντηρητικών αναμένεται ότι θα οριστεί μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και είναι η διάσκεψη του κόμματος.

Πολλοί θεωρούν ότι η παραίτηση του Τζόνσον είναι ελιγμός για να διατηρηθεί στην πρωθυπουργία. Ωστόσο εκφράζονται έντονες αμφιβολίες για το εάν θα καταφέρει μέχρι τότε να παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ, λόγω των αντιδράσεων που θα υπάρξει από τους βουλευτές. Άλλωστε, πέραν των στελεχών της κυβέρνησης, παραιτήθηκε και το 1/3 του συνόλου των βουλευτών που κατείχαν μη υπουργικές θέσεις.

Προηγήθηκε «κύμα» παραιτήσεων

Όπως και χθες, οι παραιτήσεις από την κυβέρνηση Τζόνσον είναι απανωτές και σήμερα το πρωί. Ανάμεσα σε άλλους, η Χέλεν Γουέιτλι, γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, ο Μπράντον Λιούις, υπουργός υπεύθυνος για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας, ο Τζορτζ Φρίμαν, υπουργός Επιστήμης, ο Γκάι Όπερμαν, υπουργός Συντάξεων αποτελούν παρελθόν αφού ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους με αποτέλεσμα αυτές να έχουν ξεπεράσει τις 50.

Το Sky News έκανε λόγο για 53 παραιτήσεις υπουργών και στελεχών, συνολικά. Στις 10 το πρωί, ώρα Κύπρου, δημοσίευσε κατάλογο με 51 ονόματα (σ.σ. όσες ήταν οι επίσημες παραιτήσεις μέχρι εκείνη τη στιγμή). 

 «Αυτό δεν είναι βιώσιμο»

Ίσως η πιο σοκαριστική τοποθέτηση για τον Τζόνσον  ήρθε από τον Ναντίμ Ζαχάουι, τον καινούργιο υπουργό Οικονομικών. Θυμίζουμε ότι ο Τζόνσον ήθελε να παρουσιάσουν μαζί το νέο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης την ερχόμενη Τρίτη.

Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται ότι μπορεί να γίνει. Σε ανάρτησή του ο Ζαχάουι αναφέρει σχετικά με την παραμονή του Τζόνσον στην πρωθυπουργία: «Αυτό δεν είναι βιώσιμο και θα γίνει μόνο χειρότερο: για εσάς, για το Συντηρητικό Κόμμα και κυρίως για τη χώρα. Πρέπει να κάνετε το σωστό και να φύγετε τώρα».

Πηγή: in.gr