Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Αναστασιάδης Ερσίν Τατάρ

Τις προτάσεις της τουρκοκυπριακή ηγεσίας για την εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο κοινοτήτων, υπερασπίστηκε σε νέα δημόσια τοποθέτηση του, ο διαπραγματευτής του Ερσίν Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν. Σύμφωνα με τον ίδιον, οι συγκεκριμένες προτάσεις είναι «σοβαρές» και «δεν πρέπει να υποτιμηθούν»

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο παράνομος «Μπαϊράκ» και το Πρακτορείο Ανατολίας γράφουν ότι ο κ. Ολγκούν υποστήριξε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Τατάρ στην Ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω των ΗΕ, για συνεργασία, δεν είναι προτάσεις που πρέπει να αγνοηθούν ή προτάσεις που έγιναν μόνο για να γίνουν.

Ο κ. Ολγκούν, ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το αίτημα μας από το ΓΓ του ΟΗΕ, ήταν να υποδείξει στην ελληνοκυπριακή πλευρά να δει από εποικοδομητική σκοπιά τις προτάσεις που υποβάλαμε για συνεργασία και μαζί με αυτές τις υποδείξεις να διαβιβάσει τις προτάσεις μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτές οι προτάσεις δεν πρέπει να υποτιμηθούν, οι προτάσεις που έγιναν, δεν είναι προτάσεις που έγιναν χάριν του να γίνουν, είναι σοβαρές προτάσεις. Αυτές οι προτάσεις ετοιμάστηκαν κατά τρόπο που να εξυπηρετούν τα κοινή συμφέροντα των εταίρων σε ολόκληρη τη περιοχή και θα μπορούσαν να αφήσουν το στίγμα τους. Οι προτάσεις μας, είναι προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν δια μέσω του χρόνου και να δημιουργήσουν μεγάλες προοπτικές».  

Υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις του κ. Τατάρ για συνεργασία ετοιμάστηκαν με βάση δύο άξονες, ο κ. Ολγκούν ισχυρίστηκε ότι «ο πρώτος άξονας αφορά στο να γίνουν όσα χρειάζονται για να διασφαλιστεί η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, και με βάση αυτό, τονίστηκε η ανάγκη όπως η μορφή της λύσης να είναι στη βάση των κεκτημένων κυριαρχικών δικαιωμάτων των πλευρών αλλά και η ανάγκη να μην παραγνωριστούν οι ριζικές αιτίες από τις οποίες πηγάζει το κυπριακό πρόβλημα».

Ισχυριζόμενος ότι η βασική αιτία του Κυπριακού προβλήματος πηγάζει από το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν ολόκληρο το νησί ως «ελληνικό νησί», ο κ. Ολγκούν κατηγόρησε την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν υπολογίζει καθόλου τα «κεκτημένα, και νόμιμα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς», κατά την έκφρασή του.

Υποστηρίζοντας ότι από την μέρα που ανέλαβε ο κ. Τατάρ «καθήκοντα προέδρου» καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού και ενδιαφέρεται για την καθημερινή ζωή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, παρά το γεγονός ότι δεν διεξάγονται συνομιλίες, ο κ. Ολγούν ισχυρίστηκε επίσης, ότι οι προτάσεις 4 σημείων που έγιναν από τον Τ/κ ηγέτη αποσκοπούν στο να συμβάλλουν στη δημιουργία μηχανισμών συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και στη δημιουργία των συνθηκών για την επίτευξη ειρήνης και την εγκαθίδρυση εμπιστοσύνης μεταξύ τους. 

Σημειώνεται ότι από την πλευρά του, σύμφωνα με τη «Βατάν», ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΛΚ) Τουφάν Έρχουρμαν, για το ίδιο ζήτημα κατηγόρησε τον κ. Τατάρ ότι αντί να διαβουλευθεί επί των ΜΟΕ που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά, κατέθεσε προτάσεις γνωρίζοντας ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη διεθνή κοινότητα.