Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Τέλμα στις έρευνες που απαιτούνται για τις τεχνικές και οικονομικές μελέτες βιωσιμότητας του αγωγού EAST MED, έχει προκαλέσει η πειρατική συμπεριφορά της Τουρκίας και η παρεμπόδιση των ερευνητικών πλοίων από τουρκικά πολεμικά.

Tα πιο πάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών, ο οποίος δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές υλοποίησης του έργου, για την μεταφορά του φυσικού αερίου από κοιτάσματα της λεκάνης της Λεβαντίνης μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Υπάρχουν μόνο ενδείξεις για το μήκος και το κόστος του αγωγού, το οποίο εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται γύρω στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφερε. Πρόσθεσε πως θεωρεί άσχημη ένδειξη το γεγονός ότι δεν υπάρχει προς το παρόν ενδιαφέρον από εταιρίες για να συμμετάσχουν στο έργο. Αν ολοκληρωθεί η έρευνα και διαφανεί ότι είναι βιώσιμος ο αγωγός, τότε ενδεχομένως θα δημιουργηθεί ενδιαφέρον από εταιρίες και ενδεχομένως να συμμετάσχει στο έργο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ώριμο είναι το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης

Αντιθέτως σημείωσε ο υπουργός εξωτερικών ώριμο θεωρείται πλέον το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να αρχίσει το 2024, για τα οποία εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 658 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την συμπεριφορά της Τουρκίας ωστόσο να προκαλεί και σ’ αυτή την περίπτωση προβλήματα

Η εταιρία η οποία ανέλαβε το έργο, επιθυμεί να αλλάξει την όδευση του αγωγού, ώστε να μην προσεγγίζει περιοχή η οποία γειτνιάζει με την Τουρκία. Η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν έδωσε ακόμη την συγκατάθεση της, για την αλλαγή της όδευσης.

Πρόταση για προσφυγή Ισραηλινών σε διεθνές δικαστήριο για το κοίτασμα Αφροδίτη

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η Λευκωσία παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Αγκυρας και ενδεχόμενη κάθοδο του τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας σε θαλασσοτεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέλος ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι πρότεινε όπως προχωρήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη στο τεμάχιο 12 και σε περίπτωση που η διαχειρίστρια εταιρεία του μικρού όμορου ισραηλινού κοιτάσματος Ισάι έχει οποιεσδήποτε απαιτήσεις να τις διεκδικήσει μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαστήριο.