Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Μυθοπλασία χαρακτηρίζει η κατοχική πλευρά ενδεχόμενη επανέναρξη συνομιλιών για επίτευξη λύσης ομοσπονδίας. 


Ο κατοχικός ηγέτης, σε συνέντευξη στο τουρκοκυπριακό κανάλι χαρακτήρισε μη λειτουργική την λύση ομοσπονδίας και ισχυρίστηκε ότι μόνη αποδεκτή συμφωνία είναι το μοντέλο το οποίο θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και την συνεργασία μεταξύ δυο κρατών. 


«Όταν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το κυπριακό. Ας δεχτούν την κυριαρχική ισότητα μας. Αν δεν έχεις κυρίαρχη ισότητα, αυτοί οι Ε/κ, με την πάροδο του χρόνου θα σε καταπιούν σαν χάπι. Δεν αποδέχονται την ισότητα μας επειδή οι προθέσεις τους είναι κακές», δήλωσε ο Τατάρ.


Ενώ αναφερόμενος στα Βαρώσια ο εγκάθετος της Τουρκίας, ανέφερε ότι το άνοιγμα της περιοχή έχει βοηθήσει στο τουριστικό ρεύμα των κατεχομένων. Πρόσθεσε ότι ενώπιον της επιτροπής αποζημιώσεων βρίσκονται 400 αιτήσεις από ιδιοκτήτες περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή οι οποίες θα εξεταστούν σύντομα. 

«Διαφημίζουν προτάσεις»


Θέσεις οι οποίες θα επιχειρούν να εδραιώσουν την τουρκική πολιτική για την εγκαθίδρυση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ δυο κυριάρχων κρατών, εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει η πρόταση την οποία ο Τατάρ διαφημίζει ότι θα παρουσιάσει το προσεχές διάστημα. 


Ο κατοχικός ηγέτης σε επιστολή του ημερομηνίας 20 Ιουνίου προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και απαντώντας στην πρόταση για υλοποίηση ουσιαστικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ισχυρίζεται ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα παρουσιάσει στο εγγύς μέλλον μια συνολική πρόταση για συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας. 

«Αυτές οι προτάσεις θα προστατεύουν την ισότητα των δύο πλευρών, θα αποτελούνται από στοιχεία συνεργασίας για το κοινό καλό. Και οι δύο πλευρές θα ωφεληθούν από τη σχέση συνεργασίας που θα δημιουργηθεί, καθώς θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο που έχει ανάγκη η περιοχή μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 


Διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι μεταξύ άλλων η πρόταση θα επαναλαμβάνει τις θέσεις της τουρκικής πλευράς για την ενέργεια και συγκεκριμένα για συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και ίσο διαμοιρασμό των εσοδών από τους υδρογονάνθρακες. 


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες βράδυ σε δηλώσεις στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων της Μαρίνας Αγίας Νάπας, ήταν ξεκάθαρος αναφορικά με το περιεχόμενο της πρότασης που προωθεί ο κατοχικός ηγέτης. 


«Εάν θα συνεχίσουν να τηρούν την αδιάλλακτη και απαράδεκτη θέση που τηρούν είναι καλύτερα να μην τις υποβάλει καν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στη διήμερη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσει εκ νέου το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.