Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Υπουργός Δικαιοσύνης

Στην Κύπρο για επίσημη σύσκεψη βρίσκεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδος, Κώστας Τσίαρας, με την ατζέντα να περιλαμβάνει σειρά επαφών και διευρυμένων συναντήσεων.

Πρώτο χρονικά συνάντησε τον Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να εκδίδει σχετική ανακοίνωση με το πέρας της συνάντησης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: 

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη δικαιοσύνη σε Κύπρο και Ελλάδα και το πώς μέσα από αυτές μπορεί η δικαιοσύνη να καταστεί πιο αποτελεσματική προς όφελος των πολιτών, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά μια σειρά θεμάτων που υφίστανται σήμερα.  

 

Ο κ. Νεοφύτου είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Τσιάρα για τις εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό.

Ακολούθως ο κ. Τσιάρας μετέβη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου συναντήθηκε με την Κύπρια ομόλογο του, Στέφη Δράκου.

Εν συνεχεία, και συγκεκριμένα στις 12:15, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδος μετέβη στη Νομική Υπηρεσία, όπου είχε συνάντηση με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, στην οποία συμμετείχε διαδικτυακά και ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης.

Στενή συνεργασία και συντονισμός

Τη στενή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των Υπουργείων τους, τόνισαν την Τετάρτη η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Στέφη Δράκου, και ο Έλληνας ομόλογός της, Κώστας Τσιάρας, σε συνάντησή τους στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις τους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά την άφιξη του κ. Τσιάρα, οι δύο Υπουργοί ανέφεραν ότι θα συζητούσαν, μεταξύ άλλων, την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην Κύπρο, θέματα ψηφιακής δικαιοσύνης και εξελίξεις που αφορούν εθνικά και Ευρωπαϊκά ζητήματα.

Η κ. Δράκου είπε ότι είναι «με χαρά» που υποδέχεται τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελλάδος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον ευχαρίστησε που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή της.

Η συνάντηση, είπε, γίνεται στα πλαίσια της συνεργασίας που έχουν μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τους δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Πρόσθεσε ότι επειδή συμπίπτει η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού με τις αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, στην Κύπρο, «θα μου δοθεί η ευκαιρία να τον ενημερώσω για το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα» και για τις τελευταίες εξελίξεις.  

«Είμαι βέβαιη ότι θα έχουμε μια γόνιμη συνεργασία, πάντοτε είχαμε και διατηρούμε, όπως ανέφερα, στενές επαφές με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά ανταλλάσσουμε απόψεις πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και με χαρά πραγματικά περιμένω στην συνάντηση που θα ακολουθήσει να δούμε όλα αυτά τα θέματα και να μοιραστούμε, εμπειρίες, γνώσεις, πάνω σε θέματα που τρέχουν αυτή τη στιγμή, τόσο εθνικά όσο και στην Ευρώπη», είπε η κ. Δράκου.

Ο κ. Τσιάρας, είπε ότι αυτή τη φορά έρχεται στην Κύπρο με άλλη ιδιότητα, όχι του Υφυπουργού Εξωτερικών που είχε στο παρελθόν, αλλά με την ιδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης.

«Είναι αλήθεια ότι το πρώτο που θα ήθελα να τονίσω είναι η εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Στέφη Δράκου, σε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις δικαστικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι με την Υπουργό συντονίζουν από κοινού τις δράσεις των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για θέματα και ζητήματα που αφορούν, κυρίως, αυτό που συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ευρώπη, «το πως θα διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και πως θα περιορίσουμε το διασυνοριακό έγκλημα». «Και βεβαίως είναι ζητήματα τα οποία μπορεί να απασχολούν γενικότερα την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ειδικότερα όμως τις δικές μας χώρες, σε μια περιοχή η οποία έχει πολλές ιδιαιτερότητες, και βεβαίως εγκυμονεί άλλου είδους εξελίξεις. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχουν πολύ μεγάλο και πολύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιάρας είπε ότι κατά τη συνάντηση θα συζητούσαν για όλες τις εξελίξεις που αφορούν στα δικαστικά συστήματα των δύο χωρών. Είπε ότι, μιλώντας για την Ελλάδα, θα συζητούσαν «για το πόσο έχουμε προχωρήσει στην κατεύθυνση της εποχής της ψηφιακής δικαιοσύνης, για το πόσο μπορούμε να εισάγουμε σε μια δικαστική λογική και πραγματικότητα τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών και το πως μπορούμε να βρούμε κοινούς στόχους συνεργασίας απέναντι σε ζητήματα, που, η αλήθεια είναι, δημιουργούν προβληματισμούς σε όλα τα δικαστικά συστήματα της Ευρώπης και η προϋπόθεση είναι να συντονιστούμε, προκειμένου να τα αντιμετωπίσουμε».

Είπε ακόμη, ότι το γεγονός ότι μοιράζονται με την κ. Δράκου, «τις ίδιες αγωνίες σε κάθε Ευρωπαϊκή συνάντηση και προσπαθούμε όντως να συντονιστούμε και να συνεργαστούμε για το καλό των χωρών μας και για το καλό της Ευρώπης γενικότερα, νομίζω είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα και η Κύπρος πορεύονται μαζί».

Αυτό, πρόσθεσε, «είναι μια πραγματικότητα την οποία νομίζω ότι πρέπει να δηλώνουμε και να αποδεικνύουμε με κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο σε μια εποχή προκλήσεων, προβλημάτων, και βεβαίως, ανάγκης να είμαστε και να κινούμαστε μαζί».


Συνάντηση Υπουργού Δικαιοσύνης Ελλάδας με Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα 

Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη και η διαδικασία έκδοσης εκζητουμένων προσώπων απασχόλησαν τη συνάντηση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Σάββα Αγγελίδη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσιάρα την Τετάρτη, στην οποία συμμετείχε διαδικτυακά και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, σημειώνεται ότι οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και ο Έλληνας Υπουργός προέβησαν σε αλληλοενημέρωση για τις ψηφιακές πρακτικές που εφαρμόζονται στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης σε Κύπρο και Ελλάδα, με τον Γενικό Εισαγγελέα να ενημερώνει για τις ενέργειες που μέχρι στιγμής έγιναν σε εθνικό επίπεδο.

Επιπλέον, αναφέρεται πως ιδιαίτερη μνεία έγινε στην εφαρμογή του προγράμματος i-Justice στα κυπριακά Δικαστήρια, ως ενδιάμεσης λύση για αντιμετώπιση των συνεπειών που προέκυψαν στην ομαλή λειτουργία των Δικαστηρίων λόγω της πανδημίας COVID-19, εν αναμονή του ολοκληρωμένου συστήματος e-Justice, το οποίο αποτελεί μέρος του Σχεδίου Δράσης για τη μεταρρύθμιση των δικαστηρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαββίδης ενημέρωσε επίσης για το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στον τομέα της δικαιοσύνης με πρωταρχικό στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην εκδίκαση των υποθέσεων, καθώς και για την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός της Νομικής Υπηρεσίας για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της.

«Με τον διορισμό μας τον Ιούλιο 2020, προχωρήσαμε με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα σε σειρά αλλαγών για αύξηση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της ταχύτητας διεκπεραίωσης του έργου μας. Δώσαμε έμφαση στην ενίσχυση της διοικητικής δομής και την πλήρωση όλων των κενών θέσεων, και επενδύσαμε στην εξειδίκευση των δικηγόρων και στη συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού. Συν τω χρόνω, ‘τρέχουμε’ σειρά μεγάλων έργων που σκοπούν στην πλήρη ψηφιοποίηση της Νομικής Υπηρεσίας, για παράδειγμα για την ηλεκτρονική διαχείριση των υποθέσεων και για την ηλεκτρονική διαχείριση της αλληλογραφίας. Για αρχή, προχωρούμε με ψηφιοποίηση περίπου 60.000 φακέλων της Νομικής Υπηρεσίας που περιλαμβάνουν 8 εκατομμύρια έγγραφα», είπε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Εισαγγελέας.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιάρας αναφέρεται ότι εξήγησε τη δομή του δικαστικού συστήματος της  Ελλάδας, δίδοντας έμφαση στις αλλαγές που υιοθετήθηκαν για ψηφιοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Πρόκειται για έναν μεταρρυθμιστικό κύκλο που ξεκίνησε για να λύσει παθογένειες του ελληνικού δικαστικού συστήματος και δη, την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση των υποθέσεων, είπε ο Έλληνας Υπουργός, για να προσθέσει πως, όλες οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος έγιναν με σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων και τις επιταγές του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας. «Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι απαίτηση της κοινωνίας και όλες οι τομές που κάναμε στο δικαστικό σύστημα αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον, καθώς τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής θα φανούν άμεσα και θα έχουν επίδραση στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κ.κ. Αγγελίδης και Τσιάρας αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με την εκτέλεση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης και τις διαδικασίες έκδοσης εκζητουμένων προσώπων σε εθνικό επίπεδο και συζήτησαν τεχνικά νομικά προβλήματα που προέκυψαν από τις εμπειρίες τους, καθώς και τρόπους επίλυσής τους.

Σημειώνεται τέλος πως τον Έλληνα Υπουργό συνόδευσαν στη συνάντηση ο Έλληνας Πρέσβυς στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου και αντιπροσωπεία υπηρεσιακών παραγόντων του ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ στη συνέχεια ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Έλληνα Υπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσιάρας επισκέπτεται την Κύπρο ως επικεφαλής αντιπροσωπείας, κατόπιν πρόσκλησης της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.
 

1
1
2
Υπουργός Δικαιοσύνης Ελλάδας
γενικος βοηθος εισαγγελας - υπουργος δικαιοσυνης ελλαδας 22/06
γενικος βοηθος εισαγγελας - υπουργος δικαιοσυνης ελλαδας 22/06
γενικος βοηθος εισαγγελας - υπουργος δικαιοσυνης ελλαδας 22/06
γενικος βοηθος εισαγγελας - υπουργος δικαιοσυνης ελλαδας 22/06
γενικος βοηθος εισαγγελας - υπουργος δικαιοσυνης ελλαδας 22/06