Τηλεόραση Ραδιόφωνο Podcasts
ΚΙΝΑ ΗΠΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι η οικονομία της Κίνας κατέγραψε ανάπτυξη 5,4% το πρώτο τρίμηνο του 2025, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων που εκτιμούσαν αύξηση γύρω στο 5,1%. Η απροσδόκητα θετική επίδοση οφείλεται σε υψηλότερες λιανικές πωλήσεις και ισχυρή βιομηχανική παραγωγή, ενώ ενδέχεται να αποδίδεται εν μέρει και στο «front loading», την επιτάχυνση των εξαγωγών πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι αυξημένοι δασμοί των ΗΠΑ.

Παρά τη θετική αυτή ένδειξη ανθεκτικότητας, οι Κινέζοι αξιωματούχοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις επιπτώσεις της κλιμακούμενης εμπορικής σύγκρουσης με την Ουάσιγκτον. Ο αναπληρωτής Επίτροπος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας, Σενγκ Λάιγιουν, κατήγγειλε τους αμερικανικούς δασμούς ως «παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ και των διεθνών νόμων», κάνοντας λόγο για «εκφοβισμό μέσω εμπορίου» από τις ΗΠΑ.

Aκριβό ή τελείως αδύνατο ένα iPhone made in USA;

Ο Σενγκ υπογράμμισε πως οι υψηλοί δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν «πίεση στο εξωτερικό εμπόριο και την οικονομία» της Κίνας, αλλά πρόσθεσε ότι «η μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική της χώρας δεν θα επηρεαστεί». Σημείωσε, επίσης, πως το Πεκίνο διαθέτει ένα «πλούσιο εργαλείο πολιτικής» για να ενισχύσει την ανάπτυξη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναμένονται επιπλέον μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν περιορίζεται μόνο στο εμπόριο, αλλά έχει μεταφερθεί και στον στρατηγικό τομέα της τεχνολογίας. Οι ΗΠΑ περιορίζουν τις εξαγωγές της Nvidia προς την Κίνα στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας να αποκτήσουν πλεονέκτημα στον τομέα των ημιαγωγών. Οι ημιαγωγοί έχουν γίνει το νέο «πεδίο μάχης» στην κούρσα τεχνολογικής υπεροχής μεταξύ των δύο χωρών.

Τραμπ: Καμιά χώρα δεν θα «γλυτώσει» από τους δασμούς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει ανακοινώσει ένα κύμα «ανταποδοτικών» δασμών από τις 2 Απριλίου, με βασικό συντελεστή 10% σε όλες τις εισαγωγές, και πρόσθετους φόρους για συγκεκριμένες χώρες και προϊόντα. Αν και υπήρξε προσωρινό «πάγωμα» των υψηλότερων συντελεστών, το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου επιβαρύνεται πλέον με δασμούς που φτάνουν το 145% για τα κινεζικά προϊόντα και το 125% για τα αμερικανικά.

Η επιβάρυνση αυτή δημιουργεί τριγμούς στην κινεζική επιχειρηματικότητα. Οι εταιρείες καλούνται να αποφασίσουν αν θα μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές, θα το απορροφήσουν, ή θα επιλέξουν έναν συνδυασμό, με όλες τις επιλογές να οδηγούν σε πιέσεις στα κέρδη και κατ’ επέκταση στη συμβολή τους στην οικονομία. Επιπλέον, οι δασμοί πλήττουν την επενδυτική εμπιστοσύνη, με τις αγορές να παρουσιάζουν αυξημένη αστάθεια τις τελευταίες εβδομάδες.

ΗΠΑ: Ξεχωριστοί δασμοί σε ηλεκτρονικές συσκευές που εξαιρέθηκαν

Σύμφωνα με οικονομολόγους, ο πραγματικός αντίκτυπος των δασμών στην κινεζική ανάπτυξη αναμένεται να φανεί στους δείκτες Μαΐου ή Ιουνίου, όταν τα προϊόντα που έχουν ήδη αποσταλεί θα φτάσουν στους προορισμούς τους και θα επιβαρυνθούν πλήρως με δασμούς. Ο αναλυτής Stephen Innes από την SPI Asset Management κάνει λόγο για ένα «αναμφισβήτητα άσχημο μονοπάτι» της ανάπτυξης από εδώ και πέρα, με τις προβλέψεις να πέφτουν κάτω από το 4%, πολύ μακριά από τον επίσημο στόχο του Πεκίνου για 5%.

Καθώς η εμπορική σύγκρουση βαθαίνει, η Κίνα καλείται να αναζητήσει νέες πηγές ανάπτυξης και να στηρίξει την οικονομία της εν μέσω έντονων εξωτερικών πιέσεων και εσωτερικών προκλήσεων, όπως η παρατεταμένη κρίση στον τομέα των ακινήτων και η χαμηλή εγχώρια κατανάλωση. Το επόμενο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Ο αντίκτυπος των δασμών του Τραμπ είναι ήδη ορατός στις ΗΠΑ