Με τον πλέον κατηγορηματικό και ξεκάθαρο τρόπο, ο Διοκητής της Κεντρικής Τράπεζας αποκλείει οποιαδήποτε ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης ή προσωρινής διάρκειας, κατά την έκφραση του, υπερβολικής φορολογίας στις τράπεζες για τα κέρδη τους.
Μετά την κυβέρνηση, οικονομικούς τεχνοκράτες, οικονομολόγους, αναλυτές, και άλλους φορείς της οικονομίας, και ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης, αυτή τη φορά από τη Βουλή, τάχθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, εναντίον της πρότασης του ΑΚΕΛ για αυτό που ονομάζει «προσωρινή φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών».
Πρόταση που επανέφερε στην επικαιρότητα ο Γενικός Γραμματέας, Στέφανος Στεφάνου, την περασμένη Παρασκευή.
Χριστόδουλος Πατσαλίδης - Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Η οποιαδήποτε διαφοροποίηση του φορολογικού καθεστώτος, πρέπει να είναι μελετημένη, πρέπει να είναι προβλέψιμη, προϊόν σοβαρής μελέτης, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σε αυτή την περίπτωση. Και δεν ενδείκνυεται, δεν ενδείκνυται η επιβολή οποιασδήποτε φορολογίας η οποία θα εντείνει την αβεβαιότητα στο φορολογικό σύστημα της Κύπρου.
Μια έκτακτη φορολόγηση, χωρίς εκ των προτέρων ενημέρωση ξένων επενδυτών, θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στην οικονομία γενικότερα, υπέδειξε, παράλληλα ο Κεντρικός Τραπεζίτης.
Χριστόδουλος Πατσαλίδης - Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να διακινδυνεύσουμε τις ξένες επενδύσεις στην Κύπρο, διότι είναι σημαντικό στοιχείο στην χρηματοδότηση της οικονομίας. Μπορεί μεν, να λέμε ότι τα κέρδη είναι συγκυριακά και άρα, η φορολόγηση μπορεί να είναι προσωρινή, όμως οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μακροπρόθεσμες.
Οι τοποθετήσεις του Χριστόδουλου Πατσαλίδη, έγιναν κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της Κεντρικής Τράπεζας, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών. Κατά την συνεδρίαση της οποίας, σχολίασε και τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2025, τονίζοντας ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση
Χριστόδουλος Πατσαλίδης - Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Διέπεται από αυστηρότητα, από πειθαρχία, δημιουργεί πλεονάσματα και ως αποτέλεσμα μειώνεται το δημόσιο χρέος.
Οπως είπε, για το 2024 η Κύπρος αναμένεται να έχει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, μετά την Μάλτα, και αυτός αναμένεται να ανέλθει στο 3,5%.
Ο πληθωρισμός, όπως εκτιμά, θα διαμορφωθεί για το 2024 στο 2,2% από 3,9%, το 2023.