Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Απόλυτα ασφαλές και ισχυρό χαρακτηρίζει η Κεντρική Τράπεζα το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα, με τις εξελίξεις σε σχέση με τη διάσωση της ελβετικής Credit Suisse να προκαλούν ανακούφιση.

Η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα της Credit Suisse και ως εκ τούτου δεν θα υποστούν ζημιές, ενώ επίσης διαθέτουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας 

Σε δηλώσεις το μεσημέρι, μετά την συνάντηση με την πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου εμφανίστηκε εκ νέου καθησυχαστικός για ενδεχόμενες συνέπειες στις κυπριακές τράπεζες.

«Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα δεν υπάρχουν ανησυχίες. Ότι επηρεάζονται οι διεθνείς αγορές αυτό είναι γεγονός αλλά δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε άμεσες ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα» ανέφερε ο κ. Ηροδότου.

Το θέμα σχολίασε και η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου. «Χαίρομαι να πω ότι μετά τις διαβεβαιώσεις του ΔΚΤ όσον αφορά τα Κυπριακά δεδομένα δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια και την ρευστότητα των τραπεζών»

Μετά την χθεσινή συνάντηση του προέδρου Χριστοδουλίδη με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις εκφράζει και η κυβέρνηση.

«Το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα είναι ανθεκτικό. Ο ΠτΔ σε συνεννόηση με το ΔΚΤ και τον υπ. Οικονομικών έχει αποφασιστεί να το παρακολουθούμε στενά ούτως ώστε να είμαστε σε θέση έγκαιρα να λάβουμε τα όποια μέτρα» δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ο κ.  Ηροδότου, ο οποίος με την επιστροφή του από την Φρανκφούρτη και την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο συναντήσεων.

Βρίσκεται σε συνεχή ανοικτή γραμμή επικοινωνίας εκτός από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και με τις Τράπεζες.

Το πρωί ανέλυσε τις εξελίξεις με τους εκτελεστικούς διευθυντές των κυπριακών τραπεζών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογράμμισε την ανάγκη για έγκαιρη παροχή βιώσιμων αναδιαρθρώσεων και για αξιολόγηση των δεδομένων αναφορικά με το ύψος των καταθετικών επιτοκίων.

Στη έναρξη της συζήτησης αναλύθηκαν τα ζητήματα που προκύπτουν από το μεταβαλλόμενο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, καθώς και τυχόν περαιτέρω προληπτικές δράσεις για τη συνέχιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του εγχώριου τραπεζικού κλάδου και της κυπριακής οικονομίας. Η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος.

Δεν πρέπει να υπάρξει πανικός αλλά ούτε και εφησυχασμός, ανέφερε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του Αντέννα Μέρα Μεσημέρι ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης.

«Οι αποφάσεις των εποπτικών αρχών είναι τέτοιες που λαμβάνουν μέτρα άμεσα ούτως ώστε να μην υπάρχει διάχυση του κινδύνου. Συμφωνούμε ότι απαιτείται επαγρύπνηση» είπε ο κ. Γιασεμίδης.

Οι τελευταίες εξελίξεις θα απασχολήσουν και την κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών μετά την εγγραφή του θέματος, χθες από το ΑΚΕΛ.

Στην συνεδρίαση αναμένεται να προσκληθούν  ο υπουργός Οικονομικών, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Κεφαλαιαγοράς, ο Σύνδεσμος Τραπεζών και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών.