Το Υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει πολύ σύντομα το νέο Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου για Στεγαστικά Δάνεια, που έχουν συναφθεί από την πρώτη Ιανουαρίου του 2022, όπως ανέφερε ο Μάκης Κεραυνός μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.
Ο Υπουργός σημείωσε παράλληλα ότι, λόγω και της καθυστέρησης, η επιδότηση θα έχει αναδρομική ισχύ.
Την ίδια ώρα, με σημερινή του ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος Τραπεζών αναφέρει πως το νέο Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου για Στεγαστικά Δάνεια αναμένεται να εφαρμοστεί σύντομα.
Σημειώνεται παράλληλα πως τους προηγούμενους τρεις μήνες το Σχέδιο ήταν υπό επεξεργασία για οριστικοποίηση των προνοιών και παραμέτρων του, διαδικασία στην οποία συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Τραπεζών και οι τράπεζες μέλη του σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Ορισμένα από τα θέματα που έτυχαν επεξεργασίας αφορούσαν τον τρόπο ανταλλαγής πληροφοριών, τα πρότυπα των εντύπων, τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις, την ηλεκτρονική διαδικασία διαβίβασης πληροφοριών από τις τράπεζες προς το αρμόδιο Υπουργείο κ.α.
Πλέον, αναμένεται να αποσταλούν επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Οικονομικών προς τις τράπεζες, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο βήμα υλοποίησης του σχεδίου, αναφέρει ο Σύνδεσμος.
Το νέο Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου για Στεγαστικά Δάνεια είναι αποτέλεσμα συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ τραπεζών και Πολιτείας προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και της κοινωνίας, προσθέτει ο Σύνδεσμος Τραπεζών.
Ποιους αφορά το Σχέδιο
Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του σχεδίου είναι νοικοκυριά με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ, που έχουν συνάψει στεγαστικό δάνειο μέχρι 400.000 ευρώ κατά την περίοδο 01/01/2022 μέχρι 31/12/2023 με την προϋπόθεση ότι το δάνειο είναι εξυπηρετούμενο.
Το Σχέδιο, όπως είχε αναφέρει στο παρελθόν ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα έχει ετήσιο δημοσιονομικό κόστος που εκτιμάται σε ποσό ύψους 20 εκατ. ευρώ και η επιδότηση θα αφορά περίοδο δύο ετών και θα ανέρχεται στο 50% της αύξησης του επιτοκίου μεταξύ της ημερομηνίας της σύμβασης δανειοδότησης και την ημερομηνία καταβολής της επιδότησης, με μέγιστο ύψος επιδότησης τις δύο ποσοστιαίες μονάδες.