Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το Σχέδιο επιδότησης επιτοκίου για Στεγαστικά Δάνεια, ενώ τα επόμενα στάδια υλοποίησης του σχεδίου, αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του σχεδίου είναι νοικοκυριά με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ, που έχουν συνάψει στεγαστικό δάνειο μέχρι 400.000 ευρώ κατά την περίοδο 01/01/2022 μέχρι 31/12/2023 με την προϋπόθεση ότι το δάνειο είναι εξυπηρετούμενο. 

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε πως «η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκρινε ότι το εν λόγω Σχέδιο δεν εμπεριέχει κανένα στοιχείο κρατικής ενίσχυσης, είτε προς τα πιστωτικά ιδρύματα που θα συμμετέχουν είτε προς τα φυσικά πρόσωπα που αποτελούν τους τελικούς δικαιούχους και ως εκ τούτου δύναται να εφαρμοστεί».

Παράλληλα τόνισε ότι αυτή «η απαραίτητη θετική απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού Σχεδίου που θα λειτουργήσει ανακουφιστικά για τους δικαιούχους. Η λήψη στοχευμένων, ουσιαστικών μέτρων στήριξης των νοικοκυριών βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών της Κυβέρνησης». 

«Το Υπουργείο Οικονομικών προχωρεί άμεσα με τα επόμενα στάδια υλοποίησης του Σχεδίου που περιλαμβάνουν την ενημέρωση πιστωτικών ιδρυμάτων, την υπογραφή σχετικών συμφωνιών συνεργασίας, καθορισμό της διαδικασίας εξέτασης και έγκρισης των αιτημάτων και θα θέσει σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν» πρόσθεσε. 

Το Σχέδιο, όπως εξήγησε ο Εκπρόσωπος, θα έχει ετήσιο δημοσιονομικό κόστος που εκτιμάται σε ποσό ύψους 20 εκατ. ευρώ και η επιδότηση θα αφορά περίοδο δύο ετών και θα ανέρχεται στο 50% της αύξησης του επιτοκίου μεταξύ της ημερομηνίας της σύμβασης δανειοδότησης και την ημερομηνία καταβολής της επιδότησης, με μέγιστο ύψος επιδότησης τις δύο ποσοστιαίες μονάδες.