Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οικονομία ύφεση

Η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ που επιταχύνθηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, θέτει σε τροχιά καθυστέρησης την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η έκθεση για την απασχόληση, που παρακολουθείται στενά από το Υπουργείο Εργασίας, έδειξε επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,0% από 3,9% τον Απρίλιο, σπάζοντας ένα συμβολικό όριο κάτω από το οποίο το ποσοστό ανεργίας είχε διατηρηθεί για 27 συνεχόμενους μήνες.

Αν και η αγορά εργασίας έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, η συνεχής της ανθεκτικότητα θα επιτρέψει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να πάρει τον χρόνο της, μέχρι να αποφασίσει πότε θα  θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού.

Οι θέσεις εργασίας εκτός του γεωργικού τομέα αυξήθηκαν κατά 272.000 τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής του Υπουργείου Εργασίας. Οι αναθεωρήσεις έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν 15.000 λιγότερες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο συνολικά από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση κατά 185.000 θέσεις εργασίας, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 120.000 έως 258.000.

Η Fed αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της την επόμενη εβδομάδα, στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50%, όπου βρίσκεται από τον περασμένο Ιούλιο.

Υπάρχουν όμως και άλλες ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να χαλαρώνει πιο σταθερά. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρακολουθεί στενά τις συνθήκες της αγοράς εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη για να διασφαλίσει ότι δεν θα κρατήσει τα επιτόκια υπερβολικά υψηλά για πολύ καιρό και για να μην οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία, καθώς προσπαθεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Η συνολική οικονομική παραγωγή κατά το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό σχεδόν δύο ετών και τα δεδομένα μέχρι στιγμής για το τρέχον τρίμηνο έχουν αποδειχθεί πιο αδύναμα από το αναμενόμενο.

Τα στοιχεία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν τον Απρίλιο και ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων ανά άτομα που ψάχνει για εργασία έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021.