Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κύπρος οικονομία

Ικανοποίηση εκφράζει η Κυβέρνηση για τα ευρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κυπριακή οικονομία, η οποία όπως τονίζει, είναι ανθεκτική σε πολλαπλούς δυσμενείς κλυδωνισμούς και το βασικό πληθωρισμό να έχει πέσει κάτω από το 2%. Χαιρετίζει τις αναφορές του διεθνούς οργανισμού ο Υπουργός Οικονομικών, ενώ για το ζήτημα του Ινστιτούτου Καρκίνου, ανέφερε πως γίνονται συζητήσεις για τη διαμόρφωσή του. 

Τις παρατηρήσεις και συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κυπριακή οικονομία χαιρετίζει η Κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία δια του Εκπροσώπου της Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, υπογραμμίζει πως τα στοιχεία που παραθέτει ο διεθνής οργανισμός, αποτελούν αποτέλεσμα συνετούς, σοβαρής και υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση.

«Και είναι ακριβώς αυτή η οικονομική πολιτική που μας επιτρέπει να ασκούμε αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, να ενισχύουμε βασικούς τομείς και υποδομές της Υγείας, της Παιδείας, την Ασφάλεια, αλλά και να είμαστε σε θέση αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων».

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το 2024 με την Κύπρο, έχει κυκλοφορήσει στις 28 Μαΐου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πακέτο εγγράφων, στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος ανέκαμψε γρήγορα από την πανδημία και έχει αποδειχθεί ανθεκτική σε πολλαπλούς δυσμενείς κλυδωνισμούς.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Ο βασικός πληθωρισμός έχει πέσει κάτω από το 2%. Οι ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις συνεχίζονται, συμβάλλοντας έτσι στη σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους. Ο τραπεζικός τομέας έχει αρκετά αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας και, παρά τις περιοριστικές χρηματοοικονομικές συνθήκες, οι κίνδυνοι φαίνεται να έχουν μειωθεί».

Τα ευρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαιρετίζει και ο Υπουργός Οικονομικών μέσα από την εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι».

«Μας επαινεί το ΔΝΤ, άλλωστε η σοβαρή οικονομική πολιτική, υπεύθυνη και νοικοκυρεμένη πολιτική φέρνει αποτελέσματα για τα οποία προκύπτουν και έπαινοι. Αυτή είναι η πολιτική που πρέπει να συνεχίσουμε γιατί αυτή είναι η ασπίδα για τα νοικοκυριά μας, για τις επιχειρήσεις και την Κύπρο». 

Κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση που γίνεται για τη σύσταση Ινστιτούτου Καρκίνου, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία διαφωνία με το Υπουργείο Υγείας, ενώ γίνονται, συζητήσεις για το πώς θα διαμορφωθεί.