Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Θα συνεχίσουμε την υπεύθυνη πολιτική, που επιτρέπει την ανοδική πορεία της οικονομίας και της χώρας, είπε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, χαιρετίζοντας τις παρατηρήσεις και τις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Κύπρο.

Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση, σύμφωνα και με τα δημοσιονομικά δεδομένα, θα αξιολογήσει τυχόν επιπρόσθετα ή διαφοροποιήσεις μέτρων τα οποία έχουν ήδη ληφθεί για αντιμετώπιση των επιπτώσεων κατά της ακρίβειας.

Ο Εκπρόσωπος, κατά την τακτική ενημέρωση προς τα μέσα ενημέρωσης, στην εναρκτήρια δήλωσή του, αναφέρθηκε στο πακέτο εγγράφων που κυκλοφόρησε  το ΔΝΤ στις 28 Μαΐου στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το 2024 με την Κύπρο.

Ανέφερε ότι, σύμφωνα με το Άρθρο IV του Καταστατικού της Συμφωνίας του, το ΔΝΤ διεξάγει διμερείς συζητήσεις με μέλη και ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το 2024 με την Κύπρο, έχει κυκλοφορήσει στις 28 Μαΐου πακέτο εγγράφων. Αυτό περιλαμβάνει, πρόσθεσε, το Δελτίο Τύπου που συνοψίζει τις απόψεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου κατά την εξέταση της έκθεσης προσωπικού και την  Έκθεση Προσωπικού μετά από συζητήσεις που ολοκληρώθηκαν στις 29 Μαρτίου, με τους αξιωματούχους της Κύπρου για τις οικονομικές εξελίξεις και πολιτικές.

Στις 22 Μαΐου, το Εκτελεστικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε τη διαβούλευση για το άρθρο IV και ενέκρινε την αξιολόγηση του για την Κύπρο, σημείωσε.

Σημείωσε ότι, όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η Κύπρος ανέκαμψε γρήγορα από την πανδημία και έχει αποδειχθεί ανθεκτική σε πολλαπλούς δυσμενείς κλυδωνισμούς. 

«Η ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρή, πάνω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, υποστηριζόμενη από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη στον τουρισμό, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την επέκταση του τομέα της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας (ICT) και τις ισχυρές επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.

Είπε ακόμη ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο βασικός πληθωρισμός έχει πέσει κάτω από το 2% ενώ, οι ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις συνεχίζονται συμβάλλοντας έτσι στη σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους.

Ο τραπεζικός τομέας έχει αρκετά αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας και παρά τις περιοριστικές χρηματοοικονομικές συνθήκες, οι κίνδυνοι φαίνεται να έχουν μειωθεί, συνέχισε ο Εκπρόσωπος.

«Οι προοπτικές είναι θετικές. Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2024, προτού σταδιακά αυξηθεί στο εκτιμώμενο δυναμικό του 3% μεσοπρόθεσμα, λόγω ισχυρών επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι, η χαλάρωση των αρνητικών επιπτώσεων στην τιμή της ενέργειας και τα διοικητικά μέτρα θα επιβραδύνουν τον πληθωρισμό, αλλά τα υψηλά επιτόκια, οι αρνητικές επιπτώσεις βάσης και οι πιο σταθερές διεθνείς τιμές θα τον κρατήσουν στο 2% περίπου το 2024.

«Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι κυρίως εξωτερικοί και προς τα κάτω ενώ οι μεσοπρόθεσμοι από την κλιματική αλλαγή αντισταθμίζονται από δυνατότητες  προσέλκυσης περισσότερων ξένων επενδύσεων και ταλέντων», σημείωσε.

«Xαιρετίζoυμε τις παρατηρήσεις και τις συστάσεις τόσου του προσωπικού όσο και των Εκτελεστικών Διευθυντών του ΔΝΤ», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.

«Σημειώνουμε την εκτίμηση ότι η κυπριακή οικονομία παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ανθεκτική παρά τις αντιξοότητες και ότι τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη παρουσιάζουν δυναμισμό. Η δημοσιονομική πολιτική στοχεύει στη μείωση του χρέους με τα πρωτογενή πλεονάσματα να διατηρηθούν έως ότου το δημόσιο χρέος πέσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ», ανέφερε.

Όσον αφορά το θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πρόσθεσε, «η άποψη (για) περαιτέρω μεταρρυθμίσεις συμπίπτει με τους βασικούς άξονες προτεραιοτήτων του προγράμματος διακυβέρνησής μας ως προς την ανάγκη μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλουν καταλυτικά στον εκσυγχρονισμό του κράτους και την θωράκιση της οικονομίας μας».

«Η δυναμική υλοποίηση έργων ενεργειακής υποδομής, μαζί με πρόσθετα μέτρα μετριασμού, για την επίτευξη αυτών των στόχων και συστηματική αξιολόγηση των κλιματικών κινδύνων μαζί με μια στρατηγική προσαρμογής για τον περιορισμό του κόστους της κλιματικής αλλαγής που αποτελεί άποψη του ΔΝΤ για το κλίμα, επίσης ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις πολιτικές που η Κυβέρνηση προωθεί και υλοποιεί και ασφαλώς ήδη λαμβάνονται μέτρα», ανέφερε.

Σημείωσε ότι, η ανακοίνωση του ΔΝΤ στις 29 Μαΐου, «έρχεται αμέσως μετά» την πρόσφατη αξιολόγηση των Moody’s στις 25 Μαΐου, που αναβάθμισε από σταθερή σε θετική την προοπτική της κυπριακής οικονομίας αλλά και τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει των οποίων η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις χώρες στην Ευρωζώνη με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2024.

«Τα στοιχεία αυτά αποτελούν αποτέλεσμα της συνετούς, σοβαρής και υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί και εφαρμόζει η Κυβέρνηση», είπε ο Εκπρόσωπος.

«Είναι αυτή την οικονομική πολιτική την οποία θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε και να ακολουθούμε, και είναι ακριβώς αυτή η οικονομική πολιτική που μας επιτρέπει να ασκούμε αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, να ενισχύουμε βασικούς τομείς και υποδομές της Υγείας, της Παιδείας, την Ασφάλεια, αλλά και να είμαστε σε θέση αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων», δήλωσε.

«Θα συνεχίσουμε την υπεύθυνη πολιτική, που επιτρέπει την ανοδική πορεία της οικονομίας και της χώρας μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι και ταγμένοι στην υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι είναι ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης «φιλόδοξο, που στοχεύει να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και που θέτει τη χώρα και την οικονομία μας σε μια τροχιά ανάπτυξης, ενδυναμώνοντας και ενισχύοντας το διεθνές μας αποτύπωμα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα κατά της ακρίβειας ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πλέον είναι αυταπόδεικτο ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας».

«Κατανοούμε τις υψηλές πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά και οι συμπολίτες μας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι, μέχρι στιγμής, από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων αυτής της Κυβέρνησης έχουν ανακοινωθεί πέραν των τριών μεγάλων, πακέτων στήριξης των νοικοκυριών. Αξιολογούνται διαρκώς τα δεδομένα, είτε αυτά αφορούν τις τιμές της ενέργειας είτε τη στήριξη των νοικοκυριών, είπε και υπενθύμισε ότι πλησιάζουμε προς τη λήξη των μέτρων, τα οποία είναι σε ισχύ μέχρι και το τέλος Ιουνίου. «Η Κυβέρνηση, σύμφωνα και με τα δημοσιονομικά δεδομένα, θα αξιολογήσει τυχόν επιπρόσθετα ή διαφοροποιήσεις μέτρων τα οποία έχουν ήδη ληφθεί», είπε.

«Εκείνο το οποίο θα πρέπει όμως να σημειώσουμε και εκείνο το οποίο θα πρέπει να υπενθυμίζουμε και εμείς μέσα από αυτές τις τελευταίες ευχάριστες, θετικές εξελίξεις, είναι ότι, ακριβώς είναι αυτή η υπεύθυνη, συνετή δημοσιονομική πολιτική που η Κυβέρνηση ασκεί, μακριά από λαϊκισμούς, μακριά από παροχολογίες, η οποία επιτρέπει στη χώρα μας να έχει αυτή τη θετική εικόνα και να ανάγεται σε ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, όπου θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε και ποιοτικές επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και να βελτιώσουμε ουσιαστικά την καθημερινότητα των πολιτών μας», είπε ο Εκπρόσωπος.