Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ακριβεία

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενόψει και του τερματισμού, την πρώτη Απριλίου, της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπως διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Διευκρίνισε πως υπάρχει σχεδιασμός και πληθώρα εισηγήσεων από τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, είτε για ανανέωση υφιστάμενων μέτρων, είτε για καινούργια μέτρα. 

 «Στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, είναι το πιο ψηλό στις προτεραιότητές μας, στα θέματα που μας απασχολούν. Γνωρίζουμε παρά πολύ καλά τα δεδομένα, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας και θα έχουμε ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. 

Απέφυγε ωστόσο, να γίνει συγκεκριμένος ως προς το τι θα γίνει με τα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό, παραπέμποντας για τις τελικές αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

«Θα μιλήσουμε συγκεκριμένα, όταν φτάσει η ώρα με την ολοκλήρωση και των μέτρων. Δεν θέλω να προχωρήσω τώρα, υπάρχουν ενώπιον μου πολλές ιδέες από όλους τους Υπουργούς που εμπλέκονται και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο», ξεκαθάρισε. 

Στοχευμένα τα αντισταθμιστικά 

Έρχεται νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων, εξαιτίας της επιβολής της πράσινης φορολογίας, από την πρώτη Απριλίου, ημέρα κατά την οποία τερματίζεται και η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. 

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας από την Πάφο. 

«Οπότε αυτά τα δύο συμβάντα, αυτά τα δύο γεγονότα, πιθανόν να σημαίνουν κάποιες αυξήσεις στα καύσιμα», είπε ο κ. Παπαναστασίου. 

Ενόψει αυτών των αυξήσεων, το υπουργείο Ενέργειας κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών εισηγήσεις για την λήψη αντισταθμιστικών μέτρων, απόφαση που εναπόκειται όμως στο υπουργείο Οικονομικών πως θα δοθούν. Και αν θα αφορούν τον ίδιο τομέα ή άλλους τομείς της ενέργειας. 

«Θα πρέπει κατά την γνώμη μας στο Υπουργείο Ενέργειας, να δοθούν και κάποια αντισταθμιστικά, τα οποία πάλι κατά την γνώμη μας πρέπει να είναι στοχευμένα σε εκείνες τις ομάδες οι οποίες πραγματικά υποφέρουν από τις αυξήσεις των καυσίμων και των άλλων τρόπων...που δίδεται μια αύξηση στο θέμα ενέργεια», πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας. 

 Ο Γιώργος Παπαναστασίου ζήτησε πίστωση χρόνου για να δώσει το υπουργείο του και η κυβέρνηση, τις λύσεις που οι πολίτες αναμένουν, όπως είναι η εισαγωγή φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.