Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λι

Αυξήσεις στα καύσιμα που εκτροχιάζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Από την 1η Απριλίου, οι καταναλωτές καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ενόψει των αυξήσεων που θα επιβληθούν λόγω του τερματισμού της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι αυξήσεις εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 14 και 18 σεντ το λίτρο. Δηλαδή θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στο 1 ευρώ και 70 σεντ το λίτρο.

Ειδικότερα:

-Θα αυξηθούν κατά 8,33 σεντ το λίτρο τα καύσιμα κίνησης (σταματά η επιδότηση του μειωμένου φόρου κατανάλωσης) και 6,4 σεντ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

-Αυξήσεις από τις εταιρίες εισαγωγής πετρελαιοειδών

-Σε όλα αυτά θα επιβάλλεται και ΦΠΑ.

Ενώ το αργότερο το φθινόπωρο, θα έχουμε νέα επιπρόσθετη αύξηση πέντε σεντ το λίτρο, λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας για την επιβολή

-Φόρος άνθρακα στα καύσιμα 5 σεντ το λίτρο

Ούτε λέξη για αντισταθμιστικά

Παρά τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για πληθώρα εισηγήσεων από τα εμπλεκόμενα υπουργεία, είτε για ανανέωση υφιστάμενων, είτε για νέα αντισταθμιστικά μέτρα, κατά τη σημερινή συνεδρία της επιτροπής Εμπορίου στη βουλή, δεν ελέχθη ούτε λέξη για αντισταθμιστικά μέτρα από τεχνοκράτες υπουργείων και υπηρεσιών. Για κυβέρνηση διασκορπισμένων ευθυνών, προθέσεων και ορέξεων, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Κυριάκος Χατζηγιάννης.

« Λόγω του ότι δεν έκαναν απολύτως καμία διαβούλευση με κανέναν, με τον εαυτό τους φαίνεται ότι δεν το πέτυχαν, πολύ δε περισσότερο μεγαλύτερη ήταν η δυσκολία να πετύχουν ή να διαβουλευτούν με τους εταίρους.», σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών, Εμπορίου, Γεωργίας, Μεταφορών και Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, εμφανώς σε αμήχανη θέση όταν ρωτήθηκαν σχετικά, περιορίστηκαν να πουν ότι είναι υπό μελέτη. Ωστόσο, οι ίδιο τεχνοκράτες αναφέρθηκαν σε σωρεία νέων φορολογιών που θα επιβληθούν ακόμα και μέχρι το 2027, για την πράσινη μετάβαση, που θα επιφέρουν νέες αυξήσεις στις τιμές.

Όπως στα:

-Φόρος άνθρακα στα καύσιμα κίνησης

-Νερό

-Τουρισμός - Ξενοδοχεία

-Αερομεταφορές

-Πλοία

-Μεταφορές (2027)

-Βιομηχανίες

-Χώροι ταφής αποβλήτων (σκουπίδια)

-Νέοι περιβαλλοντικοί- οικολογικοί φόροι (2027)

«Έχουμε δηλαδή, ακούσει τόσο πολλές νέες φορολογίες, τις οποίες θα πληρώσει ο πολίτης χωρίς να φταίει σε οτιδήποτε, έμεινε ειλικρινά να μπει φόρος, στην αναπνοή μας», ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα.

Απέκρυψαν μειωμένο συντελεστή

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, κατήγγειλε πως η κυβέρνηση απέκρυψε σκόπιμα από τους καταναλωτές και με αστεία επιχειρήματα, δεν περιέλαβε στις αποφάσεις της, τον μειωμένο συντελεστή 5% στα φωτοβολταϊκά, όπως προβλέπει οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η απάντηση ήταν ότι, συνειδητά το υπουργείο επέλεξε να μην την εφαρμόσει γιατί η έγνοια τους ήταν ότι θα επωφεληθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις από τον μειωμένο συντελεστή», ανέφερε ο κ. Παπαδούρης.

Δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης και από τα άλλα μέλη της επιτροπής Εμπορίου, για την απόφαση τα έσοδα από την πράσινη φορολογία να καταλήγουν στον κρατικό κορβανά.

«Πρέπει να είναι ανταποδοτική, δηλαδή τα έσοδα που προκύπτουν από αυτήν θα πρέπει να επενδύονται σε ειδικό ταμείο για την πράσινη μετάβαση», τόνισε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή.

Για να τεθεί σε εφαρμογή η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει πρώτα η Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει την σχετική νομοθεσία, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.