Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηρ

Συνολικά 263 εκατομμύρια ευρώ έχει εισπράξει μέχρι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να απορροφηθούν ακόμη 152 εκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας στο 40% το ποσό που θα εισπραχθεί από το ένακ δισεκατομμύριο διακόσια εκατομμύρια ευρώ που της αναλογεί.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ο αντιπρόεδρος της Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι παρουσίασαν τα συμπεράσματα της σχετικής έκθεσης της Κομισιόν, με αφορμή τη συμπλήρωση της μισής χρονικής διάρκειας του Ταμείου.

«Έχουμε δει περισσότερη χρηματοδότηση από ό,τι ποτέ για έργα ενεργειακής απόδοσης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ψηφιοποίησης. Μέσω του προγράμματος δόθηκε στήριξη σε νέους να αποκτήσουν δεξιότητες, καθώς και για την αναβάθμιση της βιομηχανίας μηδενικών εκπομπών. Η σημερινή ενδιάμεση αξιολόγηση παρουσιάζει αυτά τα επιτεύγματα και δείχνει το δρόμο προς το 2026.», επισήμανε η Φον Ντερ Λαϊεν.

Η Κύπρος τοποθετείται στην ίδια κατηγορία με την Τσεχία και την Πορτογαλία για τις οποίες η Επιτροπή εισηγείται επιτάχυνση της εφαρμογής του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, εξασφαλίζοντας επίσης επαρκή διοικητική ικανότητα.

Σημαντικές καθυστερήσεις εντοπίζονται μόνο στις περιπτώσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, ενώ σημαντικά ρίσκα καταγράφονται στις περιπτώσεις της Γερμανίας και της Ιρλανδίας.

Η Κύπρος καταγράφεται στην έκθεση ως το κράτος μέλος που έλαβε τα περισσότερα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ειδική μνεία γίνεται και στις προσπάθειες της Λευκωσίας για αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.

«Για να διασφαλίσει ότι οι πληρωμές από πολυεθνικές επιχειρήσεις δεν θα φεύγουν από την ΕΕ χωρίς να φορολογούνται, η Κύπρος υιοθέτησε μια μεταρρύθμιση που εισάγει φόρο στην πηγή στις εξερχόμενες πληρωμές προς «μη συνεργάσιμες» δικαιοδοσίες», αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μέχρι σήμερα, έχουν ήδη εκταμιευθεί στα κράτη μέλη κονδύλια ύψους σχεδόν 225 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ 67 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν ως προχρηματοδότηση για την εκκίνηση της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων προκειμένου να αμβλυνθούν οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης COVID-19 και στη συνέχεια της ενεργειακή κρίσης.