Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθυ

Συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών Δημοκρατικού Συναγερμού και ΑΚΕΛ, για το ρεύμα.

Με πρωινή ανακοίνωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, χαρακτηρίζει την πρόταση του ΑΚΕΛ για μείωση του ΦΠΑ λαϊκίστικη, τονίζοντας πως είναι αυτές οι συνταγές που μας οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή, με το ΑΚΕΛ να επιστρέφει τα πυρά σημειώνοντας ότι είναι  οι συνταγές του ΔΗΣΥ άφησαν την Κύπρο στον πάτο σε σχέση με την διείσδυση των ΑΠΕ.

«Η λαϊκίστικη, μόνιμη και οριζόντια πρόταση του ΑΚΕΛ για μείωση του ΦΠΑ θα έχει μικρό όφελος αλλά μεγάλη απώλεια πόρων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην ουσιαστική και μόνιμη λύση του προβλήματος. Που δεν είναι άλλη από τις μαζικές επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά και την αποθήκευση ενέργειας.  Αυτό το νέο και φιλόδοξο σχεδιασμό καλούμε να αντιληφθεί τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΑΚΕΛ.», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ.

«Εύκολα αποδίδουν τις αιτίες για το ακριβό ρεύμα σε εξωγενής παράγοντες, που ισχύουν, αλλά πολύ εύκολα διαγράφουν τους ενδογενείς γιατί πολύ απλά τους βαραίνουν. Τα €300 εκατομμύρια που πλήρωσαν οι καταναλωτές το 2023 για ρύπους και τα €500 εκατομμύρια που αναμένεται να πληρώσουν φέτος, είναι απότοκο της εγκληματικής ανικανότητας της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.

Την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ δεν άφησε αναπάντητη ο ΔΗΣΥ.

«Δεν υπεισερχόμαστε ξανά σε τεχνικά θέματα που μάλλον δεν μπορεί να κατανοήσει. Ένα είναι βέβαιο. Πως τη μια και μόνο φορά που δοκιμάστηκαν στην πράξη οι δικές του λύσεις, μας οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή και στην πλήρη εξαθλίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.», ανέφερε ο Ονούφριος Κουλλά.

Και όλα  αυτά, ενώ οι καταναλωτές βρίσκονται στο περίμενε αναφορικά με την αύξηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η ΑΗΚ ακόμη μελετά τα οικονομικά της δεδομένα, χωρίς να έχει αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι με την αύξηση του 6%.

Μέτρα στήριξης

Μπορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διασταυρώνουν τα ξίφη τους αναφορικά με το ηλεκτρικό ρεύμα, συμφωνούν ωστόσο, στην επέκταση των μέτρων στήριξης λόγω ακρίβειας.

«Παραμένει η αναγκαιότητα παράτασης των έκτακτων μέτρων στήριξης σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα. Η εκτίμησή μας είναι πως το κόστος των μέτρων είναι δημοσιονομικά εφικτό και το όφελος από αυτά πολύ μεγαλύτερο», τόνισε η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου.

«Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ακόμα το μελετά, είναι δείγμα της αδυναμίας της να αντιληφθεί τα πραγματικά δεδομένα στην κοινωνία. Αυτονόητη η επέκταση των μέτρων αλλά όχι επαρκής για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.», ανέφερε ο Επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου.

Τα νέα μέτρα στήριξης  της κυβέρνησης προγραμματίζεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.