Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Τρία μέτρα τα οποία σύμφωνα με το ΑΚΕΛ θα μειώσουν το κόστος του ηλεκτρισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και άλλα τρία μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις και δυνατότητες το κράτος να αντιμετωπίσει ενεργειακές ανάγκες και προκλήσεις, πρότεινε προς την κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Στεφάνου Στεφάνου.

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις η τιμή της κιλοβατώρας από 29 σεντ που είναι σήμερα αναμένεται σύντομα να εκτοξευτεί στα 45 σεντ. Αυτή η εξέλιξη θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση σημαντικού μέρους της κοινωνίας στην ενέργεια και θα επιβαρύνει κι άλλο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ προτείνει για την ελάφρυνση των λογαριασμών την:

  1. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 195 σε 9%
  2. Φορολόγηση των υπερκερδών στο τομέα της ενέργειας και διάθεση των εσόδων σε στοχευμένες πολιτικές.
  3. Συνέχιση των υφιστάμενων μέτρων για την ενέργεια και τα καύσιμα.

Επίσης η Εζεκία Παπαϊωάννου, εισηγείται άλλα τρία μέτρα για διαρθρωτική αλλαγή στο κόστος ενέργειας, και αυτά αφορούν σε:

  1. Αξιοποίηση από το κράτος των εσόδων από τους ρύπους για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, την προώθηση εγκατάστασης ΑΠΕ και της δημιουργίας υποδομών
  2. Κρατική στήριξη στην ΑΗΚ για ανάπτυξη υποδομών και εκσυγχρονισμό μονάδων, για άμεση μετάβαση στην παραγωγή ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο και ΑΠΕ.
  3. Διεξαγωγή μειοδοτικών διαγωνισμών για την εισαγωγή ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα.

Ο κ. Στεφάνου άσκησε επίσης δριμεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι ακολουθεί τις επικοινωνιακές τακτικές της προηγούμενης.

«Τα 300 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι πολίτες για πρόστιμα ρύπων το 2023 και τα 500 εκατομμύρια που αναμένεται να πληρώσουμε φέτος, αποτελούν θλιβερή κληρονομιά της εγκληματικής ανικανότητας της διακυβέρνησης του Συναγερμού, να φέρει φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, να φτιάξει υποδομές, να διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για διείσδυση των ΑΠΕ», ανέφερε συγκεκριμένα.

Το ΑΚΕΛ επισημαίνει την ανάγκη να προχωρήσει η αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, η ταχεία ολοκλήρωση των υποδομών για έλευση Φυσικού Αερίου και η διεύρυνση των προγραμμάτων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε σπίτια και επιχειρήσεις.