Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθυ

Με προεδρική παραίνεση, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, υποχωρεί και δεν θα επιμείνει στο αίτημα για ανάκτηση των εξόδων του 2023, που θα επέφερε αυξήσεις της τάξης του 13% στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.

Το μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετέφερε στην χθεσινή συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ, ο Υπουργός Ενέργειας.

«Με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία έγινε αξιολόγηση των δεδομένων και το Δ.Σ αποφάσισε να μην επιμείνει στο αίτημα αυτό. Κοινός στόχος η βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξη της ΑΗΚ με ευθύνη προς την κοινωνία.», αναφέρει η ΑΗΚ.

Οι τελικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού θα παρθούν την Παρασκευή, η κυβέρνηση ωστόσο, θεωρεί δεδομένο ότι τα μηνύματα ελήφθησαν.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο χθες απάντησε θετικά αλλά η απόφαση η τελική θα παρθεί στην επόμενη συνεδρία του Δ.Σ. Πιστεύω ότι η τοποθέτηση του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι θετική.», σημείωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Και ενώ η ΑΗΚ φαίνεται να βάζει στην άκρη αυτό το αίτημα, για το οποίο να σημειωθεί έχει προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά της ΡΑΕΚ, δεν φαίνεται να κάνει πίσω σε αυτό που αφορά στην ανάκτηση 6% των εξόδων της για το 2024, παρότι η κυβέρνηση προέτρεψε όπως αποφευχθεί και αυτό.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής, Γιώργος Πέτρου, ήταν κατηγορηματικός παρεμβαίνοντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, Μέρα Μεσημέρι, χαρακτηρίζοντάς το αίτημα απαραίτητο για τη βιωσιμότητα της.

«Η Αρχή πρέπει να προχωρήσει άμεσα με την αναβάθμιση της Δεκέλειας. Χωρίς αναβάθμιση της Δεκέλειας του χρόνου το καλοκαίρι θα έχουμε, οπωσδήποτε, έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος. Επομένως είναι πρωταρχικός μας στόχο να πάρουμε τις αποφάσεις μας.  Φέτος θα την βγάλουμε. Αν δεν κάνουμε σοβαρές επενδύσεις δεν θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε του χρόνου το καλοκαίρι τις ανάγκες του τόπου.», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Γιώργος Πέτρου.

Το 6% θα επιφέρει αύξηση περίπου 30 ευρώ στους λογαριασμούς διμηνίας των πελατών της ΑΗΚ.

Υπό αξιολόγηση

Ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης έστω κάποιων εκ των υφιστάμενων μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας, που αφορούν και στην τιμή του ρεύματος, αφήνει ο Υπουργός Οικονομικών.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Μάκης Κεραυνός ανέφερε ότι όλα τα δεδομένα βρίσκονται υπό αξιολόγηση και θα υπάρξουν σύντομα αποφάσεις.

«Η διαδικασία είναι συνεχής διότι οι οικονομικές συγκυρίες που περνούμε χαρακτηρίζονται συνεχώς από πληθωριστικές πιέσεις. Επομένως μας απασχολεί το θέμα και όπως είπα αξιολογούμε τα υφιστάμενα μέτρα, κάποια από τα οποία λήγουν μέχρι το τέλος του μήνα και έγκαιρα το ΥΠΟΙΚ θα υποβάλει σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο.», επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

Πάντως ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, τονίζει ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συνέχιση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα.

«Η επιδότηση δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια να μην συνεχιστεί με τα δεδομένα που υπάρχουν. Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον για τα επόμενα 1-2 χρόνια. Και έρχονται και άλλες φορολογίες. Η λεγόμενη πράσινη φορολογία…», είπε ο Μάριος Δρουσιώτης.

Το ΑΚΕΛ, με ανακοίνωσή του, τονίζει την ανάγκη παράτασης των υφιστάμενων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, προτρέποντας την κυβέρνηση να υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα για ανακούφιση των καταναλωτών.