Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τρη

Έρχονται νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, σε περίπτωση που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΚ) εγκρίνει το αίτημα της Αρχής Ηλεκτρισμού (ΑΗΚ) για αύξηση 6% για το 2024. Το θέμα συζητήθηκε χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών με τον πρόεδρο της ΡΑΕΚ Ανδρέα Πουλλικά να αναφέρει ότι σε περίπτωση που η ΑΗΚ δικαιωθεί από το δικαστήριο για ακύρωση της απορριπτικής απόφασης της ΡΑΕΚ για το 2023 το 25% που είχε ζητηθεί για την περσινή χρονιά θα μετακυλήσει στους καταναλωτές.

Ανησυχία στους καταναλωτές: Έρχονται αυξήσεις φωτιά στο ρεύμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Με αφορμή το εν λόγω ζήτημα φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Η κ. Παπαδοπούλου επισήμανε ότι εφόσον εγκριθούν οι ανατιμήσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η αύξηση θα ανέρχεται σε 6%.

Όπως εξήγησε η κ. Παπαδοπούλου κάθε χρόνο η ΑΗΚ, υποβάλλει στη ΡΑΕΚ τους τελικούς λογαριασμούς της που είναι ελεγμένοι από εξωτερικούς ελεγκτές για τις δραστηριότητες της η οποίες είναι ρυθμιζόμενες.

«Με βάση εγκεκριμένη μεθοδολογία η ΡΑΕΚ μας επιτρέπει να έχουμε ελάχιστη ανάκτηση των εξόδων μας μέσω των διατιμήσεων μας για να μπορούμε να υλοποιούμαι και το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα.», επισήμανε.

Όπως είπε το 2024 σύμφωνα με αυτή τη διαδικασία, η ΑΗΚ υπέβαλε τους ελεγμένους λογαριασμούς της στη ΡΑΕΚ και αναμένει την απόφαση της. «Εάν και εφόσον εγκριθεί τότε η επίδραση στην συνολική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται γύρω στο 6% αύξηση».

Όπως εξήγησε η κ. Παπαδοπούλου, ο συνολικός λογαριασμός για ένα μέσο οικιακό καταναλωτή με κατανάλωση 800 κιλοβατώρες για μια διμηνία, ανέρχεται στα 236 ευρώ

«Είμαστε και εμείς καταναλωτές, έχουμε τις ίδιες ανησυχίες με τον κόσμο», τόνισε θέλοντας να κατευνάσει τις ανησυχίες των πολιτών.

Η κ. Παπαδοπούλου σημείωσε ότι τέλος του μήνα τερματίζεται και η χορηγία του κράτους.

Εκκρεμεί απόφαση για το 2023

Την ίδια ώρα η κ. Παπαδοπούλου απαντώντας στον σάλο που προκλήθηκε σχετικά με τα περί αύξησης 25% εξήγησε ότι για το 2023 η ΑΗΚ είχε υποβάλει σχετικό αίτημα, όπου η επίδραση στην συνολική τιμή, περιλαμβανομένης της αναπροσαρμογής καυσίμου θα ήταν εάν εγκρινόταν περίπου στο 13%.

«Σύμφωνα με το περσινό αίτημα της ΑΗΚ δεν προκύπτει κάτι τώρα, διότι θα πάρει 1-2 χρόνια μέχρι την απόφαση», εξήγησε.

Καταλήγοντας είπε ότι, «η ΑΗΚ, είναι ένας οργανισμός ο οποίος έχει εγκεκριμένο δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο επιβάλλει αναβαθμίσεις στις υποδομές, συντήρηση στις υποδομές, ανάπτυξη νέων μονάδων παραγωγής και αυτά απαιτούν κόστος».

Ανησυχία και στη Βουλή

Χθες, ο προεδρεύων της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Χρύσης Παντελίδης επεσήμανε την ανησυχία για όσα αναμένονται. Όπως ανέφερε: «Προφανώς και μας ανησυχεί μια τέτοια εξέλιξη, διότι αυτό που ζητά η ΑΗΚ, είναι ουσιαστικά να αυξήσει τις χρεώσεις της. Δεν θα ήθελα να είμαι μάντης κακών, η δικαιοσύνη θα αποφασίσει επ’ αυτού».

Σημειώνεται άλλος ένας λόγος ανησυχίας για την αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού και αυτός αφορά την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας για περιβαλλοντικούς λόγους. Το κόστος των ρύπων εμφανίζει ανοδική τάση και δεν αποκλείεται μέχρι το 2030 να υπερδιπλασιαστεί.