Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Επιμένει η Αρχή Ηλεκτρισμού σε αυξήσεις στις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος. Προσέφυγε μάλιστα στο δικαστήριο για ακύρωση της απορριπτικής απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το 2023, ενώ έχει καταθέσει και το 2024 νέο αίτημα στην ΡΑΕΚ για έγκριση εσόδων και δαπανών, οι οποίες όταν συνυπολογιστούν για τον καθορισμό νέων διατιμήσεων θεωρείται βέβαιο ότι θα επιφέρουν αυξήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ, Ανδρέας Πουλλικκάς, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι το φετινό αίτημα της ΑΗΚ αφορά σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με το περσινό 25% που δεν εγκρίθηκε από την ΡΑΕΚ, καθώς θεωρήθηκε αρκετά υψηλό υπό τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν.

Σε περίπτωση που δικαιωθεί η ΑΗΚ από το δικαστήριο, τότε η αύξηση του 25% θα μετακυλήσει στους καταναλωτές, υπέδειξε ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ. Μαζί και με την αύξηση, σε καποια φάση, που ζητά η Αρχή για το 2024, αποφεύγοντας ωστόσο, να αναφερθεί στο συγκεκριμένο ποσοστό που ζητήθηκε, διευκρινίζοντας απλώς πως είναι μικρότερο από το 25%.

«Προφανώς και μας ανησυχεί μια τέτοια εξέλιξη, διότι αυτό που ζητά η ΑΗΚ, είναι ουσιαστικά να αυξήσει τις χρεώσεις της. Δεν θα θελα να είμαι μάντης κακών, η δικαιοσύνη θα αποφασίσει επ αυτού», επισήμανε ο Προεδρεύων της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Χρύσης Παντελίδης.

Αναφερόμενος στις ενδείξεις στο άμεσο μέλον για το κόστος του ρεύματος, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ, εμφανίστηκε απαισιόδοξος. Όσον αφορά τα απροσδόκητα κέρδη εταιρειών είπε ότι η θέση της ΡΑΕΚ είναι ξεκάθαρη. Αν δεν επανεπενδύονται σε έργα Ανανώσιμων Πηγών Ενέργειας θα πρέπει να φορολογούνται, τόνισε.

Φορολογικές εκπτώσεις

Στην επιτροπή συζητήθηκε και το νομοσχέδιο για την παραχώρηση φορολογικών εκπτώσεων σε εταιρίες και επιχειρήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους, αλλά και για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

«Αυτά τα φορολογικά κίνητρα, θα δώσουν ώθηση στην επίτευξη των στόχων μας προς την πράσινη μετάβαση», επισήμανε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους.

Κατέθεσε μάλιστα εισήγηση, αντί τα κίνητρα να ισχύουν από το 2023 ως το 2025, να ισχύουν από το 2024 έως το 2026.