Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μάκης Κεραυνός
Φωτογραφία: Mattpress

Υπάρχει κίνδυνος για αναζωπύρωση του πληθωρισμού λόγω της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνουν προβλέψεις, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Οικονομιών Μάκης Κεραυνός.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα ανάγκασαν κολοσσούς μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να εγκαταλείψουν τον διάδρομο της διώρυγας του Σουέζ και να επιλέγουν τον διάπλου του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος για τη διεξαγωγή του θαλάσσιου εμπορίου, κάτι που έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση στα ναύλα, προκαλώντας ανησυχίες για επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Σχετικές δηλώσεις έκανε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι.

«Και η Λαγκάρντ το έχει πει και πολλοί άλλοι, όπως και εγώ έχω αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος, αλλά δεν μπορεί κάποιος να κάνει πρόβλεψη για τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό. Είναι ανησυχίες λόγω των εξελίξεων και δεν αποκλείεται να έχουμε μια νέα αναζωπύρωση του πληθωρισμού», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κεραυνός από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη χθεσινή συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και της σημερινής συνεδρίας του Συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ (ECOFIN).

«Όλες οι χώρες ανησυχούν για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία, στην ενέργεια και γενικά στον πληθωρισμό», πρόσθεσε για να σημειώσει ωστόσο ότι είναι δύσκολο να υπάρξει πρόβλεψη για τον αντίκτυπο γιατί οι εξελίξεις τρέχουν.

Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, στη χθεσινή συνεδρία έγινε ευρεία συζήτηση για το θέμα, που αφορά την αντιμετώπιση της εξεύρεσης πηγών ενέργειας, στη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, έγινε συζήτηση για το πώς θα ολοκληρωθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή πηγή ενέργειας και η συζήτηση θα επικαιροποιηθεί σήμερα στη συνεδρία του ΕCOFIN.